Řada zásadních součástí objektu už dosluhuje, přestávají vyhovovat. „Při nedávném stavebně-technickém průzkumu odborníci zjistili velmi vysokou vlhkost zdiva v suterénu i prvním podlaží. Dalším problémem je prosakující kanalizace a celkově špatný stav technickým instalací. Naším cílem je upravit prostor tak, aby odpovídal 21. století,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Náklady na úpravu brány se předběžně pohybují okolo pětadvaceti milionů korun. Termín zahájení opravných prací není momentálně známý.

Po rekonstrukci vrátí pracovníci Muzea města Brna do brány výstavy. „Nabídneme expozici přibližující vývoj opevnění Brna v rozmezí od roku 1243 do 17. století. Záměrem je ukázat postupné změny v opevnění města, jeho přestavby a využití. A také jak se město poté, kdy byly hradby zbourány, dále rozrůstalo,“ upřesnil ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Nehoda dvou nákladních aut na dálnici D1 na 190. kilometru ve směru na Vyškov.
Rozházený náklad i vrtulník kvůli zraněným: na D1 u Brna se srazily náklaďáky

Ke krátkodobým vystávám, které se mají měnit jednou za rok, poslouží ochoz. „Zaměří se na jednotlivé aspekty opevnění města, obrany, stavební rozvoj nebo také zbraně, uniformy, prapory a další náměty související s tématikou," doplnil Šolc.

Momentálně prostory brány skrývají unikátní kolekci hraček. Pro její vystavení shání majitelka nové prostory. Z brány zmizí nejpozději před započetím projekčních a stavebních prací.

K výstavním účelům jsou prostory brány přizpůsobené od sedmdesátých let minulého století. Tehdy se naposledy dočkala rekonstrukce.