„Zasekli jsme se ve fázi kdy buď najdeme shodu s majiteli okolních pozemků, nebo budeme rekonstrukci dál řešit jinak. S některými majiteli okolních pozemků a domů jsme ještě nemluvili, jiní už vyjádřili svůj nesouhlas. Počítáme už s tím, že studii na podobu Římského náměstí musíme změnit. Každopádně nyní podle ní nemůžeme zpracovávat dokumentaci pro územní a stavební řízení," přiznal náměstek brněnského primátora Ladislav Macek.

Město jednání s majiteli okolních domů nezvládlo. Jejich pozemky se tak dostaly do studie, aniž by to tušili. „Studie zahrnula i můj pozemek. Pravděpodobně se to stalo omylem. Její konečnou podobu jsem neviděl, takže ještě nevím, jaké budu mít připomínky. Chystám se zajít na stavební úřad a nějak se domluvit," uvedl majitel jednoho z domů Jan Týnovský.

Nevstřícnost majitelů potvrdil i spoluautor studie Lukáš Fišer. „Problémové místo je před jednou z restaurací. Nechce se vzdát plochy vedené jako stavební parcela, kde má v současnosti zahrádku. Komplikace jsou i s majiteli parkoviště. Nelíbí se jim, že uliční čára zasahuje na jejich pozemek," uvedl Fišer.

Parkoviště na Římském náměstí patří přes firmu Římák společnosti Czech Land Invest. Podle místopředsedy jejího představenstva Martina Kriaka jsou výtky vůči studii jen drobné. „Vadí nám jen nějaké detaily plánovaných ploch," poznamenal Kriak.

Jeho společnost už s městem jednala. „Představili nám, jak studie vypadá. Teprve se k ní budeme vyjadřovat a připomínkovat ji. Nechceme do podoby studie příliš zasahovat. Určitě chceme, aby se podoba náměstí pozvedla, a aby bylo co nejkrásnější," zdůraznil Kriak.

Podle náměstka Macka se bude město snažit získat souhlasy majitelů alespoň v místech, kam zasáhnou jen lavičky a dlažba. „V následujících měsících nás čekají dohadovací řízení. V nich se musíme na změnách shodnout, aby bylo možné změnit územní plán této části města," řekl Macek.

Podle něj je reálné, že všechna povolení pro alespoň částečnou rekonstrukci bude mít město v roce 2014 a pak začít stavět. „Peníze v kase najdeme. Římské náměstí totiž bude poslední neopravenou částí centra města. Hrubý odhad ceny je padesát milionů, ale upřesní ji až dokumentace," nastínil Macek.

Pesimističtější je starosta městské části Brno- střed Libor Šťástka. „Studie mohla klidně vzniknout o pět let později. Počítá totiž i s dostavbou budov v prolukách, kterou musejí udělat soukromníci. A nemá cenu opravovat třeba dlažbu, když počítáme s tím, že po ní budou jezdit stavební stroje. Do té doby jsou vhodné jen drobné úpravy jako pítko či doplnění zeleně, případně některé lavičky," upozornil Šťástka.