Některým ovšem uzavírka vyhovovala. Zástupci dopravního podniku totiž tramvajovou linku 4 nahradili autobusem linky 57, který jezdil až do obřanského sídliště. Díky tomu se lidé lépe dostali na sever Brna. „Podařilo se nám vyjednat kompromis. Autobus nebude končit jako dříve na Tomkově náměstí, ale až u Maloměřického mostu. Cestující tím ušetří až patnáct minut,“ sdělila starostka Maloměřic a Obřan Klára Liptáková.

Vítězný návrh podoby Mendlova náměstí představili brněnští radní. Pracovali na ní architekti Michal Palaščák a Michal Poláš
Nová podoba Mendlova náměstí? Architekti navrhli zlepšení dopravy

Dokončení prací ve Valchařské bylo podmínkou pro zahájení oprav Zábrdovického mostu. „Uzavírky v Zábrdovické začnou o třetím říjnovém víkendu. Most zcela uzavřeme. Příjezd k Vojenské nemocnici bude možný od Staré osady. Přestupní uzel hromadné dopravy přesuneme ze Staré osady k Dělnickému domu, kde posílíme tramvaje,“ popsala za magistrát Zuzana Šrámková.

Opravy v Brně:Opravy Valchařské v Brně skončí v neděli. Původně je měli dělníci dokončit až v listopadu.
Na otevření ulice naváže rekonstrukce Zábrdovického mostu.
Stavbaři tam začnou pracovat od 20. října.
Práce omezí hromadnou i individuální dopravu.


Přesnou podobu objízdných tras zatím magistrát nezveřejnil. „Svoláme veřejné projednání, abychom lidi seznámili s objízdnými trasami. Stavba může být hotová do konce příštího roku,“ řekl náměstek primátora Richard Mrázek. Informační kampaň spustí před začátkem oprav i dopravní podnik.

Komplikací se obávají představitelé Židenic. Objížďky totiž povedou jihem městské části a pojede tudy více tramvají i aut. Stavbaři navíc začali v úterý pracovat na rozšíření ostrůvku zastávky Geislerova v Táborské ulici. „Bojíme se, aby práce nebyly v souběhu s opravou Zábrdovického mostu. Ještě více by to zkomplikovalo dopravu. Ostrůvek má být hotový do konce listopadu, ale doufáme, že to bude dřív,“ podotkl místostarosta Petr Kunc.

Uzavírka zkomplikuje cestu do školy třeba Romanu Ondráčkovi. „Most mohu objet díky autobusovým spojům. Obávám se zdržení. Když autobusem jedu, často se zpozdím kvůli ucpaným silnicím. Budu proto muset jezdit dřív,“ uvedl muž.

Protihlukovou stěnu v Bystrci, která tam stojí od roku 1984, opravují.
Obyvatele ruší hluk od tramvají. Přes třicet let starou stěnu proto opravují