Užívat si klidného slunečného odpoledne na historickém náměstí v centru Brna mohla včera Brňanka Karla Dvořáková. Stejně jako několik dalších lidí na Zelném trhu se opírala pohodlně o kašnu Parnas a vyhřívala se. Jedna věc jí ale připadala divná. „Je zvláštní, jak je tu prázdno. Trhovci jsou pryč, prý kvůli opravám. Jenže tu nevidím ani dělníka, natož těžké stavební stroje," divila se žena.

Paradoxní situaci, při níž se zelináři tísní v azylu na Moravském náměstí a jejich stálé stanoviště zeje prázdnotou, zavinily další průtahy plánované přestavby náměstí. Pracovat se na ní mělo už od začátku měsíce. Místo toho to bude až pozítří.

Představitelé Brna-středu se bojí, zda stihnou pořádání tradičních vánočních trhů. „Na začátek stavby čekáme už dost netrpělivě. Právě kvůli vánočním trhům jsme chtěli, aby dělníci stihli opravy v rekordně krátkém čase. Máme i další důvody. Náměstí je přímo v centru. A kvůli opravám jsme museli přesunout trhovce," řekl starosta Libor Šťástka.

Pokud Vánoce na Zelném trhu neklapnou, bude to podle lidí škoda. „Mají vždycky jinou, klidnější atmosféru než na náměstí Svobody. Líbí se mi víc," řekl Martin Němec.

Podle náměstka brněnského primátora Roberta Kotziana odklad stavby za šedesát milionů korun zavinilo to, co ji umožňuje. „Čerpáme peníze z evropských dotací. Proto jsme museli poslat smlouvy před podpisem do rady regionálního operačního programu, která o dotaci rozhodovala. Až před několika dny jsme dostali zelenou," sdělil.

Podle Kotziana je reálné, že první etapa oprav skončí do září. „Uvolní se tak centrální část u Parnasu. A tedy místo pro trhy," přislíbil Kotzian.

Starosta Šťástka ovšem varoval před dalším zdržením. „Pokud na Zelném trhu najdou něco archeologové, těžko odhadovat, jak dlouho zůstanou," poznamenal.

A pokud se místo kolem Parnasu skutečně otevře, neznamená to, že se trhovci vrátí. „Zpět by mohla přijít jen část z nich. A budeme stát před otázkou, jak spravedlivě určit, kdo ano a kdo ne," upozornil starosta.

Trhovci jsou zatím na Zelném trhu jen na soukromém pozemku v malé proluce vedle budovy tržnice. Ostatní pak v azylu na Moravském náměstí.

Řeší tam problémy s parkováním a vykládáním zboží. „Musím běhat tři sta metrů," nelíbilo se jednomu z nich, Jiřímu Vackovi. Radnice jim chce pomoci. „Umožníme přechodné parkování z obou stran náměstí," slíbil Šťástka.

Opravy Zelného trhu Brno připravuje od roku 2008. Začít chtělo původně v roce 2011. Plány mu zkřížily protesty proti později zamítnutému podzemnímu parkovišti.

Další termín začátku oprav připadl na loňský listopad. „Jenže komise musela dvakrát hodnotit nabídky od zájemců o zakázku. Zjistili jsme, že firma, která výběrové řízení řídila, zapomněla na nějaký termín. V zimě pak stavět nemá smysl, proto jsme odložili začátek na březen," dodal Kotzian.