Chtějí dosáhnout toho, aby jim zdravotní pojišťovny platily za léčení pacientů více.
V Brně se podle organizátorky Renaty Novotné do protestu zapojí asi osmdesát procent praktických lékařů. Během dne je zastoupí někteří kolegové.
Protestující lékaři budou o problémech diskutovat celé dopoledne na společném setkání v Žabovřeskách. Nemocní Brňané se ale nemusí bát toho, že by ve středu zůstali bez ošetření. „I když se do protestu zapojila většina brněnských praktiků, na dveřích jejich ordinací najdou pacienti jméno i adresu zastupujícího lékaře,“ řekla Novotná.

Lidé se ale i přesto nad přístupem lékařů podivují. „O stávce jsem věděla dopředu. Nerozumím tomu, proč si to lékaři s pojišťovnami nevyřeší po svém, a pletou do toho nás, obyčejné lidi,“ myslí si Brňanka Danuše Sklenářová.

Lékaře prý dlouhodobě nechápou pojišťovny, které jejich činnost regulují na úkor pacientů. „Dostáváme na jednoho pacienta šestatřicet korun měsíčně, i když k nám přijde jednou nebo desetkrát. Pokud ale přijde vícekrát, my za něj více zaplaceno nedostaneme. Teoreticky bychom mu měli říct, že další návštěvu nad limit si bude hradit sám, což je zase proti našemu lékařskému přesvědčení,“ popsala organizátorka protestu v Brně Renata Novotná.
S tím souhlasí i Sdružení praktických lékařů. „Jsme pro to, aby pojišťovny výdaje regulovaly, ale chceme, aby to dělaly lidsky. Bylo by vhodné, aby zaplatily za jednoho pacienta měsíčně více. Náklady nám totiž rostou,“ uvedl mluvčí Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.
Ministerstvo zdravotnictví o podfinancování lékařů ví. „Lékaři by jej ale neměli řešit tímto způsobem. Pokud chtějí více peněz, měli by zkvalitnit péči,“ uvedl náměstek Marek Šnajdr.

Proti jednání praktiků se ostře ohrazuje Svaz pacientů České republiky. „Je to amorálnost a pacientům doporučujeme podat na lékaře stížnost,“ uvedl prezident svazu Luboš Olejár.

Ve středečním vydání deníku Rovnost se dočtete, které ordinace a kteří lékaři budou ordinovat i nadále.

 

více: Pacienti si stěžovali. Lékaře však chápou