Ořešáky tu také rostou téměř v každé zahradě. Místní hospodyňky si proto musí umět s ořechy dobře poradit. Nejlépe to s nimi v kuchyni umí Marie Rezová. V sobotu o tom přesvědčila své sousedy, když upekla šátečky naplněné ořechovou nádivkou a vyhrála soutěž Ořešínský ořech. Tu pořádal Ořešín v rámci svých letních slavností.

„Vůbec jsem nečekala že vyhraji. Vždyť tam byly i takové výborné krémové rolády. Lepší kousky. Moje šátečky jsou úplně obyčejné, navíc jsem do nich zapomněla dát citronovou kůru,“ nechtěla o chvále na své kuchařské umění ani slyšet šestasedmdesátiletá důchodkyně. Drobné šátečky udělala podle starého rodinného receptu, který získala ještě před svatbou. Pekla je ráno před soutěží, tak aby zákusky byly čerstvé.

„Byla to piplačka. Vykrojit z těsta malý čtverec, dát na něj nádivku, ohnout a potřít žloutkem. Pro rodinu je dělám často, ale větší a lepší jsou aspoň den odležené,“ tvrdí Rezová. Odpoledne, ještě před vyhlášením soutěže, se navíc pustila do bábovky, do které přimíchala zbytek ořechové náplně. Ořechy do nádivky rostou Marii Rezové v sadě za domem. Říká, že největší práci dá ořechy vyloupat.

„Máme vlastní ořechy, které loupu většinou v zimě, po večerech u televize,“ usmívá se žena. Aby byla nádivka vynikající, nesmí podle nejlepší ořešínské hospodyně kuchařka zapomenout na tři přísady: med, citronovou kůru a skořici. Marie Rezová vaří ráda, ale omezují ji diety. „Mám cukrovku a dnu a navíc vařím jen sobě. Rodina má ale stejně nejradši normální kynutou buchtu s ovocem a drobenkou. Špatně se podle ní vařilo jen za války.

„Naštěstí jsme měli zahradu a pole a také, vždy načerno, nějakou drůbež nebo pašíčka,“ vzpomíná. Podle loňské vítězky Ořešínského ořechu Táni Debrecínové, která v sobotu s ořechovými řezy s karamelovou pěnou obsadila druhé místo, se ze vzorků na ochutnání jen zaprášilo hlavně po ořechových řezech s ananasem.

„Tipovala bych, že vyhrají,“ tvrdila před vyhlášením výsledků. Příští rok chtějí pořadatelé z Ořešína vyhlásit soutěž o nejlepší slané jídlo z ořechů. Marie Rezová má o receptu jasno. „Udělám takové malé kousky, vespod pizzové těsto, na tom třeba krém z třené nivy a ozdobím to vlašským ořechem.“