Porotci se stali všichni, kteří do ořešínské zbrojnice plné ořechových dobrot zavítali.

O nejlepší zákusek z ořechů soutěžilo v letošním šestém ročníku soutěže dvanáct vzorků místních hospodyněk. „Vyráběly jsme s dcerou dva zákusky, sladké ořechové šneky a slané vločkové tyčinky,“ popsala Terezie Navrátilová. Konkurenci jejím výrobkům dělaly nejen nejrůznější ořechové řezy či tyčinky, ale třeba i neobvyklé sushi s ořechy.

Mimo soutěž lidé ochutnávali i ořechové řezy organizátorky soutěže Táni Debrecínové. „Vyhrála jsem s nimi už několik předchozích ročníků, takže teď pro jistotu nesoutěžím,“ směje se energická dáma.

Na vedlejším stole na návštěvníky hasičské zbrojnice čekaly i čtyři soutěžní vzorky ořechovice. „Vyrábí se ze zelených ořechů, které se musí natrhat před svátkem svaté Anny. Ty starší už totiž nejdou krájet,“ přiblížil Zdeněk Vávra, který připravil jednu z ořechovic.

Rodinný recept na její přípravu zdědil po své babičce. „Ořechy se nakrájí, prosypou cukrem, zalijí vodou a přidá se koření. Vše se nechá přibližně tři týdny odležet na sluníčku, zcedí, doředí se vodkou nebo rumem a je hotovo,“ popsal v krátkosti Vávra. Za různé chuti podle něj ořechovice vděčí různým druhům koření či poměru alkoholu, cukru a ostatních přísad.

Ceny za soutěžící zákusky i ořechovice čekaly večer na všechny soutěžící. „Spíš než o vítězství nám jde o posílení sounáležitosti s obcí a jsme rádi, že se lidé do takové akce zapojí,“ zhodnotila Debrecínová.