"Uvědomil jsem si, že už tanečníkům nemám co předat, tak mě napadlo pozvat někoho ze zahraničí," řekl Fiedler, který má na kempu nejraději kombinaci tance, hudby a skvělé letní atmosféry.
Zkontaktoval taneční školy po republice, aby se spojily a zaplatily lektory z ciziny. „Poprvé přijeli dva Slovinci, pak Švédové a Francouzi. Potom lektoři z Evropy a nakonec z celého světa," řekl Fiedler.
Na deseti pódiích nyní předávají své dovednosti začátečníkům i zkušeným tanečníkům největší streetdancové hvězdy světa.  „Z Českých je to například Wahe Akopjan, Linda Rančáková nebo Sanchez," řekl bývalý tanečník.
Letošní kemp začal v neděli a vyvrcholí sobotním SDK World Battle Tour, kde se proti sobě utkají taneční skupiny z různých zemí. „Favority jsou Japonci. Těm bude letos konkurovat skupina z Holandska," poznamenal Brňák.
Sám Fiedler začal tančit, když chodil na gymnázium. „Naučil jsem se street dance podle videoklipů na táboře taneční školy Starlet. Jako jeden z mála v té době jsem pak vyjel učit se tančit do Ameriky," sdělil bývalý tanečník a současný majitel taneční školy.
S kamarádem založil Beat Up  před dvaceti lety. „V té době zde byly asi jen tři taneční skupiny, které se věnovaly street dance," řekl Fiedler.
V Beat Upu učil, ale dnes už to nestíhá. Je jeho manažerem a většinu času věnuje organizaci tanečních akcí.  „Po dvaceti letech jsem Beat Up v Brně uzavřel, ale fungujeme dál v Ostravě a ve Zlíně," sdělil Fiedler. 
Hlavním důvodem byl nedostatek, protože organizuje například i Dance Life Expo a mistrovství světa Beat Street. „Navíc lidi, které jsem si vychoval, chtějí už pokračovat svou cestou," dodal Fiedler.
Dnes existuje spousta streetových tanečních stylů. „Mám rád všechny, ale nejobtížnější je podle mě popping. Jde o takovou kombinaci robotiky a vlnění těla, které je obtížné zkoordinovat," vysvětlil Fiedler.
Street dance je většinou fyzicky hodně náročný. „Není možné tančit čtyřikrát týdně naplno, pokud člověk nepracuje se svým tělem i mimo tancování," řekl Fiedler. Na tanečním kempu se každé ráno protahují při józe.

TEREZA KOLAŘÍKOVÁ