Beseda vyvolala mezi místními velké emoce. Spory panovaly i přímo mezi zastupiteli. O plebiscitu jednali více než dvě hodiny. „Pokud v referendu lidé řeknou, že s výstavbou kasina nesouhlasí, jsme připraveni přijmout vyhlášku, která hazard na celém území obce zakáže," řekl starosta obce Vítězslav Eliáš.

Zatímco v Podolí o výstavbě kasina uvažují především kvůli penězům do kasy obce, jiné obce či města na Brněnsku se nárůstu hazardu brání. Mnohé z nich odmítly nabídku velkých loterijních firem.

Patří mezi ně třeba Modřice. „Oslovila nás společnost Bonver, že chce zřídit kasino v areálu bývalé cihelny. Návrh jsme jednohlasně zamítli, přestože by se tím městský roztočet mohl obohatit až o sedm milionů korun ročně," sdělila místostarostka Hana Chybíková.

Podobnou nabídku dostal také starosta Ivančic Milan Buček. „Společnost však kontaktovala přímo mě. Odkázal jsem je, aby podali oficiální žádost. Žádná pak nepřišla," konstatoval Buček.

Ve městě je momentálně povolených dvanáct automatů. Kromě nich tam však hráči mohou využívat videoloterijní terminály, jejichž provoz povoluje ministerstvo financí a obce nad nimi nemají kontrolu.Pro zvětšení klikněte.

Další obce a města na Brněnsku hazard nezakazují proto, že tam není moc hráčů a s hernami tak není problém. Mezi ně se řadí třeba Ostopovice. „Automaty jsou pouze v jedné restauraci. Uvažovali jsme o tom, že i je zrušíme, ale zatím necháme věci, jak jsou. Ještě před čtyřmi lety jsme měli automatů pět, takže se dá říct, že jich tady jen ubývá," podotkl starosta Jan Symon.

Stejně se k problematice staví také v Rosicích, kde mohou lidé hrát ve dvou hernách, kde je dohromady asi třicet herních zařízení.

Přímo z ulic Brna herny a kasina pomalu mizí kvůli městské vyhlášce. Podle psycholožky Šárky Licehammerové ze společnosti Podané ruce, která se věnuje prevenci závislostí, je přesun za hranice Brna jedním ze způsobů, jak loterijní společnosti reagují. „Někdy stačí provozovnu přesunout jen o pár kilometrů dál a řadě hráčů už se dojíždět nechce. Na druhou stranu je daleko jednodušší dojet za Brno než do vzdálenejších kasin," upozornila.