Stát se na čas tajemnou osobností, bláznivým šaškem nebo mocným mužem není až takový problém, jak by se mohlo zdát. Petr Pouchlý pomáhá podobné sny plnit.

„V Brně organizuji takzvané Larpy, což je anglická zkratka pro velmi svéráznou formu hry (Live Action Role Playing). Je to něco mezi divadlem, psaním povídky a táborovou hrou. Hodně to souvisí s komedií dell arte. Tam herci také nehrají pro diváky, ale především sami pro sebe,“ popisuje netradiční zábavu Pouchlý.

Hry se vždy odehrávají v zajímavém prostředí. Některé trvají pouze několik hodin, jiné třeba i rok. Nemají žádné diváky – všichni účastníci v nich hrají nějaké role a sledují vlastní cíle. Smyslem není vyhrát, ale pobavit se. „Hra se může odehrávat kdekoli. „Může to být fantastický svět skřítků, ostrov kde několik lidí přežilo pád letadla a nebo třeba rodinná oslava. Mým nejpodařenějším projektem je zatím akce s názvem Kult. Celá se odehrává ve světě, kde církev nastolila totalitní vládu,“ popisuje Pouchlý.

Svoji první akci zažil před osmi lety. „Tu hru dělal Francouz a hrála v ní většina cizinců, takže jsme mluvili anglicky. Jejím jádrem bylo soupeření upírských klanů. Za celý rok jsme ale nikoho nezabili,“ směje se Pouchlý.

Spolu s přáteli si založil organizaci Court of Moravia, která neobvyklé hry propaguje. Za její roční existenci se na jejích akcích zúčastnily stovky lidí. Sám má na kontě asi dvacítku her. „Vyzkoušet si to může prakticky kdokoli. Stačí na nějakou akci přijít, vytvořit si s organizátorem nějakou postavu, která bude mít osobnost a cíle a začít hrát stejně jako v divadle,“ myslí si Pouchlý.

Podle něj se dá Larpem získat daleko více, než jen se jen pobavit. „Někteří lidé si chtějí hlavně užít ten pocit, že jsou někým jiným. Že zažijí něco, v běžném životě nelze. Jiní od toho čekají pořádný adrenalin. A pro další je to zase sociální experiment, ve kterém sledují vztahy mezi lidmi,“ uzavírá Pouchlý.