Vznikající sportovní areál u Mírové ulice v brněnských Černovicích láká každý den při cestě z práce Brňana Vlastimila Hladkého. „Už se těším, až si tam s kolegy zahrajeme tenis. Už několikrát jsem se ptal, kdy se na hřiště dostaneme, bohužel otevření areálu se stále odkládá. Je to škoda, podobné sportoviště mi totiž v okolí chybí," postěžoval si Hladký.

Dělníci s přestavbou parku a pozemků blízké Mosilany začali už loni. „Počítali jsme, že otevřeme už v květnu. Bohužel stále řešíme problém s vodou unikající z nového jezírka. Tento týden dostaneme na stůl studii, která přiblíží další postup úprav," vysvětlil černovický starosta Jiří Hladík.

Ten chce areál, který je zatím obehnaný červenobílou páskou, otevřít co nejdřív. „Sportoviště jsou totiž už hotová. Pokud zjistíme, že si práce na jezírku vyžádají delší dobu, otevřeme alespoň hřiště. Lidé by se jich mohli dočkat už příští týden," upřesnil Hladík.

Areál podle něho využijí jak obyvatelé Černovic, tak i další Brňané. „Vede k němu stezka z blízké Charbulovy ulice. Cyklisté i výletníci tam využijí odpočivadlo s lavičkami nebo leteckou mapu Černovic. Přiblíží jim například to, kde se mohou v okolí občerstvit," poznamenal starosta.

Území je určené především pro sportovce. „Vznikla tam dvě hřiště. První z nich má asfaltový povrch a lidé si na něm zahrají například tenis, volejbal nebo košíkovou. Druhé má umělý povrch a využijí jej například milovníci malé kopané. V areálu je také dětské hřiště s mnoha atrakcemi, " upozornil na některé části sportovního areálu Hladík.

Zároveň podotkl, že areál bude veřejně přístupný, lidé ho využijí zdarma. „Sportoviště jsou oplocená a večer je tak budeme zamykat. Postarají se o to dva správci," sdělil starosta.

Lidé z Černovic se na areál těší. „Jezdím kolem něj na kole a v okolí také venčím psa. Je to velmi příjemné místo také kvůli pramenu svatého Floriána, který u areálu vyvěrá. Často se u něj zastavím a odpočívám," řekla například Daniela Kovaříková.

Právě pramen nové jezírko napájí. „Přes den bude vyvěrat v přístřešku a v noci vodu z něj použijeme k napouštění nádrže. Ta poslouží především přírodovědným nadšencům. Navštěvovat jej budou i žáci z brněnských škol. Spatří v něm totiž různé druhy vodních rostlin v jejich přirozeném prostředí. Nádrž časem doplní také ryby," podotkl starosta.

Někteří místní se ale obávají, že se v jezírku budou množit komáři. „Jestli jich tam budou hejna, nikdo tam chodit nebude," myslí si například Karel Skoumal.

Stejné obavy měli i lidé z brněnského Nového Lískovce, kde radnice nedávno napustila jezírko v parku mezi paneláky. „Naštěstí se nám komáři vyhýbají. Lze toho docílit vhodným složením živočichů v nádrži. Někteří se totiž larvami obtížného hmyzu živí," sdělila starostka Nového Lískovce Jana Drápalová. Jezírko tam napájí dešťová voda, která do něj stéká i z okolních domů.