Nadějné vyhlídky, tak zněl název kreativního úkolu, v němž osm studentů z Fakulty architektury brněnské techniky navrhovalo venkovní altán pro Masarykův onkologický ústav. „Soutěžní návrhy vznikaly tři týdny. Zadání od Masarykova onkologického ústavu byl altán coby odpočinkové místo pro pacienty, který by zároveň plnil funkci místa setkávání s rodinou či zvířecími mazlíčky. Zároveň jsme chtěli, aby studenti vytvořili také prostor pro relaxaci personálu a místo kulturních i společenských setkání,“ popsala zadání pro studenty Nicol Gale, která studenty vedla společně s kolegou Svatoplukem Sládečkem.

Jako nejlepší odborná porota zvolila práci Magdaleny Buzové. Studentka pomocí obdélníkové konstrukce podpořila pohledovou osu směřující na panorama Starého Brna a Pálavské vrchy, objekt navíc rozdělila na intimní prostor pro pacienty a vzdušné respirium pro zaměstnance. „Altán pro pacienty tvoří jednoduchým obdélníkovým objemem, respirium pro zaměstnance zase vyzařuje subtilitu a vzdušnost. Objekt jsem doplnila o textilní závěsy, které nahrazují funkci dveří a nabízí pacientům a jejich rodinám pocit intimity a oddělení od okolního světa,“ popsala svůj projektu Buzová.

Návrhy v příštím roce v prostorách ústavu uvidí i veřejnost. Mladí architekti chtějí uspořádat také anketu mezi pacienty, který z návrhů altánu a krajinářských úprav se jim nejvíce líbí a proč, aby tak získali zpětnou vazbu na své nápady. "Jsem potěšen kreativitou a profesionalitou provedení všech studentských návrhů nového altánu, který považuji za velmi důležité místo pro pacienty a setkávání s jejich blízkými, a to v prostředí zeleně s krásným výhledem. Psychická kondice člověka je podstatným aspektem v léčbě. V zahraničí už podobná místa fungují a budu velmi rád, když se nám podaří v příštím roce začít vítězný návrh budovat," okomentoval ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.