Nejvíc peněz za odlehčené sádry, lepší oční čočky a některá nepovinná očkování nechali pacienti ve Fakultní nemocnici Brno. „Celkem jsme získali téměř dva a půl milionu korun," sdělila mluvčí Anna Mrázová.

Pacienti dopláceli rozdíl mezi základní variantou hrazenou ze zdravotního pojištění a cenou nadstandardní varianty. „Ceny se lišily třeba u sáder podle množství použitého materiálu. Na zlomený prst je potřeba méně obvazu než na celou ruku," vysvětlila mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková.

Odlehčené sádry nabízely všechny brněnské nemocnice. Nejvíc peněz ale zdravotnická zařízení získala za operace, kdy pacientovi místo klasické oční čočky lékaři voperovali kvalitnější variantu. Tento zákrok už ale nedělali všude.

Brňané si na nadstandardy zvykali postupně. „Ze začátku byl zájem menší. Zatímco za celý rok 2012 žádali lehčí sádru jen čtyři lidé, za první polovinu letošního roku jich bylo čtrnáct," poznamenal náměstek pro ekonomiku Nemocnice Milosrdných bratří Zdeněk Buštík.

Názory Brňanů na poskytování nadstandardů se různí. „Pokud je zajištěná dobrá péče pro všechny, nevidím problém v tom, aby si člověk připlatil za něco navíc, když na to má. Je jasné, že lehčí sádru nemůžou dát nemocnice všem. Na to nejsou peníze," myslí si Monika Šotkovská. Nesouhlasí s ní ale například Matěj Sklenář. „Péče by měla být stejná pro všechny bez rozdílu," tvrdí.

Za nadstandardy si mohli lidé připlatit do minulého týdne. Většina brněnských nemocnic je ale nenabízela už od začátku července, kdy o zrušení rozhodl Ústavní soud. Ten nesouhlasil s jejich legislativní úpravou.

Ministerstvo zdravotnictví totiž v zákoně uvedlo pouze definici nadstandardů. Seznam konkrétních položek ale řešilo vyhláškou, aby se vyhnulo průtahům při schvalování dalších služeb, které chtělo na seznam připsat. „Vymezení a rozsah nadstandardů bude nutné upravit přímo v zákoně," reagoval tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Ministerstvo přitom ještě nedávno plánovalo rozšíření nadstandardů. „Mohly by to být úkony například v gynekologii nebo ortopedii," informoval před rokem tehdejší mluvčí Vlastimil Sršeň. Uvažovalo se i o šetrnější narkóze nebo odolnějším kyčelním kloubu.

Zájem o péči

Fakultní nemocnice Brno

236 lehčích sáder: 47 000 korun
659 očních čoček: 2,33 milionu korun
24 vakcín: 7 600 korun

Fakultní nemocnice u svaté Anny

9 lehčích sáder: 4 632 korun
20 očních čoček: 67 304 korun
očkování nenabízela

Nemocnice Milosrdných bratří

18 lehčích sáder: 5 061 korun
oční čočky a očkování nenabízela

Vojenská nemocnice

lehčí sádry: 20 000 korun
oční čočky: 253 000 korun
očkování nikdo nevyužil

Úrazová nemocnice

lehčí sádry: nezjištěno
oční čočky a očkování nenabízela

Zdroj: brněnské nemocnice