V neděli večer uplynul právě týden od neštěstí, kdy na tribunu fotbalového stadionu v Srbské ulici spadl kus topolu při utkání a zranil čtyři lidi. Jako problém se ukázalo to, že se jednotlivé složky města nedokázaly domluvit, komu stromy vlastně patří, proto se o ně nikdo nestaral. Protože podobné problémy mohou hrozit na desítkách dalších míst, radnice nyní plánuje rozsáhlé kontroly svých pozemků.

Zároveň dokončuje pátrání po tom, kdo se vlastně měl o stromy starat. „Vypadá to na magistrátní odbor školství. Ale je v podstatě jedno, zda to byl on, nebo městská část Královo Pole. Viníkem je tak jako tak statutární město Brno," sdělil Brněnskému deníku Rovnost majetkový náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Podobně reagoval i vedoucí odboru školství Martin Jelínek, přestože původně odpovědnost odmítal. „Problém je především to, že město na svém pozemku zanedbalo údržbu a stromy zranily lidi," uvedl. Upozornil přitom ale, že úřad ještě nemá všechny podklady pro stoprocentní zjištění odpovědnosti.

Odbor školství si v úvodu týdne přehazoval odpovědnost za spadený strom s radnicí městské části Brno-Královo Pole. Ta v současnosti na případ vyhlásila embargo. „Už se k němu nebudeme vyjadřovat," řekla jen mluvčí Olga Pelcová.

Dobrá zpráva je to, že stav zraněné ženy se lepší. „Stav je stabilizovaný a uzdravuje se," řekla v neděli mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Desítky otazníků

Případ ze stadionu v Srbské ulici ovšem nemusí být poslední. Pozemků, kde není vyřešená odpovědnost jednotlivých složek města, mohou být podle odhadů magistrátu desítky. „Celkem máme tisíce  pozemků," odhaduje náměstek Pospíšil.

Problém není podle náměstka v tom, že město má nevyřešené majetkové vztahy. „Podle evidence je vše v pořádku. Ale od stolu si správce nemusí být konkrétní parcely přesně vědom. Právě to se stalo na Srbské," řekl Pospíšil. Vliv na problémech podle něj může mít i to, že úřad zaeviduje pozemek spolu s informací o stavu stromů, která třeba za pět let nemusí platit.

Fotbalové neštěstí je ovšem pro město impuls k nápravě. „Prověříme přístup správců," uvedl Pospíšil. Kromě toho také  město nachystá systém kontrol. „Musíme nastavit pravidelnou periodu kontrolování a porovnání papírového stavu s realitou," řekl náměstek. Dodal, že kontroly se zaměří především na stromy. „U budov takový problém nenastane. Ty jsou jasně ohraničené a jejich správce lze jasně určit," podotkl.

Podobné kontroly už zavedl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Na pozemcích, se kterými hospodaříme, stav stromů sledujeme podle našich možností.  Často reagujeme i na podněty od lidí či správců silnic," uvedla ředitelka Územního pracoviště Brno Lenka Taie Kolaříková. Upozornila přitom ale, že na monitoring stromů u pozemků, o které se stát soudí, nemá dost zaměstnanců.