Ten po skončení soutěže o podobu památníku loni v listopadu Brněnský deník Rovnost upozornil, že vítězný návrh se nápadně podobá památníku policistům padlým ve službě v americké Minnesotě. „Odbor kultury zadal znalkyni vypracování posudku. Ten srovnal návrh Daniela Václavíka s minnesotským památníkem Peace Officer´s Memorial Fountain. V závěru posudku konstatuje, že soutěžní návrh na Památník holocaustu v Brně není plagiát," uvedla Soňa Haluzová z tiskového odboru magistrátu.

Za 14 tisíc korun

Za sedmistránkový posudek město zaplatilo přibližně dvanáct tisíc korun. „Odbornice zkoumala mnoho aspektů návrhu i památníku v Americe. Klíčové rozdíly vidí ve významu sochy a v jejích proporcích. Minnesotský památník má totiž tvar kvádru, zatímco oběti holocaustu uctí krychle," upřesnil vedoucí oddělení kulturních služeb Jaroslav Hamža.

Hruška na podobu upozornil také Václavíka a odbornou porotu. Obě díla jsou z černé žuly, stojí v bazénku na malých, zblízka neviditelných podstavcích a z jejich okrajů stékají dolů prameny vody. Hruška se do soutěže sám hlásil. Předtím proto podle klíčových slov vyhledával podobné návrhy, aby cizí nápad nezkopíroval.

O rozhodnutí magistrátu z konce února neví. „Nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl. Autor vítězného návrhu plagiátorství odmítá. „O americkém památníku jsem nevěděl, nikdy jsem ho neviděl. Podoba je jen náhoda," tvrdí. Krychle je podle něj obecná věc stejně jako voda, která je součástí památníku, takže jde jen těžko mluvit o plagiátu. Stékání vody po hraně má asociovat odpuštění. Velký černý hranatý objekt hrůzy holocaustu. „Moje tvorba už ke krychli navíc nějakou dobu směřovala," dodal Václavík.

Těžké posouzení

Rozdíly v dílech vidí také předseda komise, která o výsledku soutěže rozhodla, Petr Všetečka. U minimalistických forem je podle něj plagiátorství určit obtížné. „O to větší roli hrají proporce a detaily. Zde už shodu nevidím. Horní plocha amerického památníku tvoří hladinu, což v brněnském návrhu není. V prvním případě jde o abstraktní nádobu, ve druhém o geometrický tvar obtékaný vodou," uvedl Všetečka.

Kvůli nařčení se už loni na podzim Václavík obrátil na právníky. „Hruška to přehnal. V soutěži byl třetí, takže si myslím, že vítr vane odtud," zdůvodnil. Ke konečnému rozhodnutí magistrátu se zatím nevyjádřil. Hruška ale už na podzim svou reakci za přehnanou nepovažoval. „Jen jsem ho upozornil, že může jít o plagiát a že to dávám vědět i ostatním," sdělil Hruška.

Na stavbu krychle nyní město připravuje zadávací řízení. Její cena se vyšplhá na necelé čtyři miliony. Stavba se ale kvůli zkoumání zpozdí. Původně měla vyrůst už letos. Kvůli ověřování originality si ale příbuzní obětí holocaustu musejí na krychli počkat až do příštího jara.

Čtěte také: Plagiát? Krychle je všech, tvrdí muž