Morana, symbol zimy, ještě hájí svou pozici na pódiu v dětské zoo. Děti se už ale nemohou dočkat, až ji svrhnou a vpustí do světa jaro. Na Moranu mají připravené bílé papírové koule. "Moranu u nás nemůžeme ani spálit, ani poslat po vodním proudu. Proto jsme se rozhodli, že ji děti porazí papírovými koulemi," vysvětluje mluvčí zoologické zahrady Michal Vaňáč. A děti neváhají, figurína představující vládkyni zimy je za chvíli poražena a kácí se k zemi.

Při vítání jara zoo nabízí i další zážitky, které potěší nejen dětské návštěvníky. Připravená jsou komentovaná setkání s neobvyklými zvířaty, například levhartem cejlonským nebo jespákem bojovným, brodivým ptákem, který se ve svém výběhu před samičkami předvádí nafukováním krčního límce. "Vypadá jako normální kachna, ale hubená," komentuje Jespáka jeden z dětských návštěvníků.

Setkání dárců s obdarovanými v rámci benefiční aukce konané při Plesu jako Brno 2019 - Ella Marie Ónodi.
Nemocná dívka může slyšet, pojišťovna řekla operaci ne. Pomohl výtěžek z plesu

Pro děti je na místě připravená také naučná stezka s úkoly. "Máme připravených osm stanovišť s otázkami. Týkají se zvířat a toho, co dělají na jaře," uvádí Vaňáč.

O soutěžení je mezi malými návštěvníky velký zájem. "Namísto toho, abychom koukali po zvířatech, hledáme další stanoviště," popisuje s úsměvem Lucie Horká.

Představení výsledků bádání z poslední expedice na Antarktidě.
Z vědců popeláři. Při expedici na Antarktidě odklidili tuny naplaveného odpadu

Do zoo přišla se svými dvěma dětmi. Účastníků, kteří přinesli k cílovému bodu samé správné odpovědi, je nakonec asi stovka. Los určuje tři vítěze. Všichni ostatní si ale mohou domů odnést alespoň ručně vyrobenou placku se zvířecím motivem. Zaplatí za ní obrázkem, který křídou nakreslí na chodník před pavilonem exotických zvířat.