Naložil betlém do dodávky a se synem se vydal po vlastní ose poprvé do Paříže. O čtrnáct dní později jeho dílu žehnal kardinál André Vingttrois ve slavné katedrále Notre-Dame. Betlém brněnského řezbáře Jiřího Netíka bude katedrálu zdobit až do konce ledna.

Dílo vznikalo dvacet let a tvoří je kolem pětadvaceti postav. „Kolik je jich přesně jsem nikdy neřešil. Abych splnil požadavky Francouzů, musel jsem spojit dva betlémy. Jednu střední část se svatou rodinou jsem odstranil, aby se v jesličkách nesešli dva Ježíšci," vysvětlil Netík.

Proč do Paříže vybrali organizátoři právě jeho betlém, zpočátku netušil. „Jedním vysvětlením jsou dobré vztahy českého velvyslanectví v Paříži s místním kardinálem. O betlému v Notre-Dame totiž rozhoduje rada knězů. Další možností je, že v katedrále měl stát betlém studentů místní univerzity, ale návrh se nelíbil," doplnil řezbář.

V Pantheonu i v Bruselu

Brněnský betlém se podle velvyslanectví České republiky v Paříži kromě vánoční výzdoby stal také součástí ukončení oslav spojených s výročím 850 let existence katedrály. „Původní betlém, obohacený o další sochy, vysvětil v roce 2009 kardinál Špidlík v římském Pantheonu. O dva roky později ho lidé viděli v katedrále svaté Guduly v Bruselu," informovalo na svých stránkách velvyslanectví.

Dílo tvoří centrální část z poloviny kmene a měří přibližně metr na výšku i na šířku. Vyřezaný je z ořechového dřeva. „Mám ořech rád. Je hodně tvrdý, ale přitom dovolí vytvářet detaily," řekl Netík. K ústřední trojici postupem času připojoval další figurky. „Podle syna jsem vytvořil postavu florbalisty s hokejkou. Aktuální postava je také zloděj. Připojovat postavy z okolí a současné doby je běžné. U jednoho ze starších betlémů jsem například udělal věznici se zavřeným Václavem Havlem," uvedl umělec.

Podle Bohumíra Andrleho z brněnské pobočky Českého sdružení přátel betlémů si zahraniční kurátoři a organizátoři zvou české autory betlémů pravidelně. „Časté jsou třeba výstavy v Rakousku nebo v Německu," upozornil.

Souhlasí s ním Hana Dvořáková z Etnografického ústavu Moravského zemského muzea. „Vystavování českých betlémů na výstavách a v kostelích po Evropě není nic výjimečného. Navíc Jiří Netík je záruka kvality. Umí perfektně ztvárnit detaily obličeje," doplnila Dvořáková.

Noterdamský betlém není Netíkův první. „Mám jich za sebou asi dvacet, i když jsou to spíš menší. Začal jsem je vytvářet za minulého režimu, abych si trochu zaprovokoval," řekl muž. V době, kdy betlémy mohly být jen v kostelích nebo v domácnostech, obcházel centrum Brna a nabízel svá díla do výloh. „Byly v nich jen zprávy o splnění pětiletky a tradiční Vánoce se vytrácely. U odvážných a nepoučitelných vedoucích prodejen mi nápad prošel. Betlém jsem měl i v obchodě se zahraniční literaturou, kde byl vedoucí sice ve straně, ale také věčně v lihu. Paradoxně jsme vyhráli cenu za nejlepší vánoční výzdobu," zavzpomínal řezbář Netík.