Radnice už několik let připravuje projekt na úplnou obnovu celého území rokle. „Ministerstvo životního prostředí nás bohužel stále odmítá. Proto jsme zpracovali novou žádost o dotaci na částečnou úpravu. Platná ale zůstává i žádost o celkovou rekonstrukci. Pouze se snažíme zvýšit šanci, že se v této oblasti začne konečně stavět," vysvětlil líšeňský starosta Břetislav Štefan.

Obyvatelé Líšně vítají jakoukoli změnu týkající se rokle. „Je škoda, že se tam desítky let nic neděje. Pokud nejsou peníze na celkovou úpravu, budu ráda i za drobná vylepšení. Před několika lety si tam alespoň hrály děti. Už je tam ale nevidím, rokle zarůstá. Vadí mi i oplocená bouda u konečné," řekla například Květoslava Brázdová, která v sídlišti žije asi dvacet let.

Právě do prostoru u zastávky tramvaje se možná děti zase vrátí. „Plánujeme místo něj velké pískoviště, lanovou sestavu a především víceúčelové hřiště s umělým povrchem včetně venkovních posilovacích strojů. Úpravy vyjdou zhruba na osm a půl milionu korun. Dotace pokryje asi sedmdesát procent částky. Pokud peníze získáme, s pracemi začneme na přelomu letošního a příštího roku," konstatoval líšeňský starosta.

O tom, zda radnice peníze dostane, úředníci rozhodnou zhruba v polovině roku. Podle starosty je ve hře i možnost, že stát podpoří i celkovou obnovu rokle, která si vyžádá zhruba čtyřiadvacet milionů.

Projekt už před několika lety zpracoval Jiří Damec ze zahradnické fakulty brněnské Mendelovy univerzity. „Vzniknou tam například trasy pro pěší i pro cykloturistiku. Jako zázemí různých kulturních akcí poslouží amfiteátr. V projektu plánujeme také oživení krajiny vodními plochami," sdělil dřív Damec.

Líšeňští chtějí letos s pomocí dotací začít i s opravami další odpočinkové zóny v městské části. Radnice tak kromě obnovy rokle plánuje také regeneraci parku u Trnkovy ulice.

Park vznikl už na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století v místech bývalého hřbitova. Nyní je zanedbaný. „V současnosti je poměrně tmavý a ponurý. Dřeviny v něm prořežeme, poškozené odstraníme. Park pak rozdělíme do čtyř zón. Jednu vytvoří louka, na které mohou lidé odpočívat, další bude zarostlá okrasnými jabloněmi a třešněmi. Ve třetí části parku vznikne dětské hřiště a poslední budou tvořit dlouho kvetoucí muchovníkové keře," přiblížil líšeňský starosta.

Obyvatelům se plán radnice líbí. „Mám pocit, že na park několik let nikdo nesáhl. Určitě si zaslouží oživení. Pokud tam vznikne plánovaná louka, těším se, že si tam v létě lehnu například s knihou," plánuje třeba Barbora Stoklasová.

Třetí projekt, který mají Líšni pomoci zaplatit evropské peníze, je stavba sportovního areálu za necelých osm milionů korun u základní školy v Masarově ulici.