Výrazný nedostatek parkovacích míst u Ronda má vyřešit nový parkovací dům na nároží ulic Náplavka a Poříčí. Městská společnost Starez Sport, které aréna patří, koncem března získala pro stavbu územní rozhodnutí. Ve čtyřech nadzemních podlažích nabídne 136 míst k stání.

Kdo a kdy stavbu postaví, ale zatím neví. „Sami se do stavby pouštět nebudeme, nemáme na ni peníze. Přepokládám, že k zahájení prací nedojde dříve jak v příštím roce," informoval ředitel firmy Martin Mikš.

Parkovací dům by mohly postavit Brněnské komunikace. Podle předsedy představenstva Petra Kratochvíla by společnost v příštím roce mohla požádat o peníze město. „Sami máme omezený rozpočet, bude záležet na možnostech města. Letos na něj v rozpočtu peníze nejsou. Buď se stavba odloží, nebo se najde soukromý investor, což je pravděpodobnější," uvedl Kratochvíl s tím, že o budoucnosti parkovacího domu budou ještě jednat.

V současnosti má větší prioritu výstavba parkovacích domů v Panenské a Veselé ulici. Dlouhé odkládání stavby ale není možné, protože vydané územní rozhodnutí platí pouze dva roky.

Případné hledání soukromého investora podle Mikše nebude snadné. „Parkovací domy nejsou příliš výnosnou záležitostí," podotkl Mikš.

To částečně potvrzuje i Karel Wimětal ze společnosti Tymet, která postavila parkovací dům u Janáčkova divadla. „S návratností zatím spokojeni nejsme, potřebovali bychom tak dvojnásobnou návštěvnost. Máme však za sebou jen prvních pár měsíců provozu, věřím, že si lidé časem zvyknou," uvedl Wimětal.

Podle ekonoma Tomáše Menčíka stavba parkovacích míst v této lokalitě smysl má. „Jejich tam zoufalý nedostatek, s návštěvností by tedy asi nebyl problém. Záleží ale na mnoha parametrech. Pokud by mělo mít parkoviště návratnost do deseti let, tak by se soukromému investorovi vyplatilo," řekl Menčík.

Okolí Ronda by přitom parkovací místa potřebovalo co nejdříve. „Už předloni jsme iniciovali zřízení provizorního parkoviště v nedaleké Vojtově ulici na dobu konání největších akcí v aréně. V tom místě je ale nedostatek míst k parkování nepřetržitý," informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Se zaparkováním tam mají problém nejen například fanoušci hokejové Komety, ale i lidé, kteří tam bydlí či jezdí za prací. „Hledání parkovacího místa mi zabere dost času, měli by to tu postavit co nejdříve," postěžoval si třeba Zdeněk Krupička.