Uživatele aplikace při přihlášení navede nejkratší cestou k volnému místu. „Po přihlášení se chytrý telefon či tablet spojí s navigačním systémem, který ukáže, v kterých ulicích je místo k zaparkování. Než auto řidič opustí, označí, že místo obsadil, aby ostatní věděli, kde nehledat," vysvětlil vedoucí dopravního odboru magistrátu Vladimír Bielko. Online systém se lidem zkušebně otevře od patnáctého listopadu do konce dubna.

Majitelé parkovacích karet pro rezidenty historického jádra, které magistrát osloví s nabídkou jako první, své auto odstaví zadarmo již několik let mezi šestou hodinou večer a sedmou ráno. „V nejbližších dnech jim všem rozešleme dopisy, kde jim vše vysvětlíme. Ti kteří se rozhodnou aplikaci nepoužívat, si za parkování připlatí až do desáté hodiny večer. Právě to je doba, po kterou jsme prodloužili zpoplatněné hodiny pro parkování v centru," řekl náměstek primátora pro dopravu Richard Mrázek.

Večery ve středu města se tak prodraží především těm, kteří v centru nebydlí „Snažíme se najít řešení pro podvečerní hodiny, kdy mnoho lidé zamíří autem do centra nakupovat a lidé, kteří se vrací do svých domovů, nemají kde stát," ospravedlnil Bielko.

Nová aplikaceOd patnáctého listopadu se bude za parkování v ulicích platit od sedmi hodin ráno do desíti hodin večer. Zatím je po šesté hodině večer parkování zdarma.
Sedmi stovkám lidí, kteří bydlí v centru Brna, se zároveň zpřístupní webová aplikace. Ukáže jim, kde je volné parkovací místo.
Město tak spouští pilotní projekt rezidentního parkování.

Novinku vítají ale ti, kteří v oblasti ohraničené ulicemi Koliště, Husova, Benešova a Moravské a Malinovského náměstí žijí. „Auto nechávám zatím mimo centrum. Nepřipadalo mi výhodné platit na kartu předplatné šest set korun ročně, když místo nenajdu. S novou aplikací to bude snazší, o povolení požádám," poznamenal Michal Hrzán.

Ani bývalí představitelé magistrátu nemají proti postupu radních výtku. „Pokračují totiž ve strategickém plánu, který jsme připravili my v minulém volebním období," upozornil bývalý náměstek primátora Robert Kotzian.

Podle starosty městské části Brno-střed Martina Landy by pomohlo v budoucnu i snížit počet povolenek ke vjezdu do středu města. Těch magistrát vydal téměř pět tisíc. „Parkovacích míst je přitom přibližně devět set," vypočítal. Aplikace podle něj nebude účinná za hranicemi historického centra města.

Právě pro hustě obydlené oblasti kolem ulic Veveří a Úvoz se podle Bielka novinka ještě přizpůsobí. „Zatím vše jen zkoušíme a sami vidíme hodně prostoru pro vylepšení. Pokud se systém osvědčí, budeme s ním chtít pokračovat i po konci zkušební lhůty na konci dubna," potvrdil šéf odboru, podle kterého by pro zavedení rezidentního parkování v několika městských částech mohlo být vše připravené již na jaře roku 2017. Například v Židenicích či Králově poli už o systém projevili zájem.

Do budoucna by pak nová technologie mohla pomoci hledat například i kradená auta. „Naše IT oddělení bude zkoumat, jak by se dala novinka magistrátu propojit s tablety, které jsme pořídili našim strážníkům v loňském roce," uvedl mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Pomoci by mohlo i čipování parkovacích míst, které už nyní dopravní odbor testuje v Rooseveltově ulici.