V Tuzexu v pasáži Jalta ještě před dvaceti lety obdivali Brňané moderní vitrínu obchodu se západním zbožím. Dnes tam mohou vidět ošuntělý balící papír, který od roku 1998 zakrývá výhled do jedné z nejstarších pasáží. Přitom uvnitř domu se pohybují stále lidé.

Hlídači kontrolují, aby se ve sto čtrnácti místnostech neubytovali nechtění hosté a neudělali si párty například v chátrajícím kině nebo za přepážkami bývalé pojišťovny.

“Budova Jalty je šestipatrový funkcionalistický dům z třicátých let. V budově je téměř sto patnáct kanceláří pro úředníky a jeden byt,” popsal dům vedoucí odboru správy budov Petr Gabriel. Jalta, která se stala symbolem pochybné směny bývalého vedení města tak chátrá přímo před okny primátorovi kanceláře.

Člověk, který se dostane dovnitř, se může do horních pater nechat vyvést funkčními vrzajícími výtahy. Přestože ve spodní části má pocit, že na něj spadne kus padající omítky, v posledních dvou podlažích ho překvapí bílé stěny a opravené záchody. Místnosti se starými okny, vypadají stroze. Položené koberce na podlaze se začínají kroutit.

“To jsou Jonášovy kanceláře. Chtěl dokázat, že oprava Jalty nebude drahá,” připomněl současný majetkový náměstek Oliver Pospíšil plán svého předchůdce Radomíra Jonáše. Ten odhadoval investice do budovy na padesát milionů korun. Dnes se mluví o stamilionech.

V nižších patrech člověk pochopí, proč mají statici o dům obavu. Dojem polorozpadlých kanceláří umocňují ještě dráty trčící ze stropů a podlah. “To je práce statiků, ne stáří,” připomíná Gabriel, že před čtyřmi lety dělali statici analýzu, která odhalila nestabilitu domu.

Temná atmosféra budovy je znát i z podzemní části. Sál bývalého kina uprostřed centra města je neosvětlený. Hlídač tam musí chodit s reflektorem.

Podle Pospíšila je osud Jalty stále nejistý. Znovu zvažujeme, že budovu opravíme a přestěhujeme sem úředníky z Kounicovy ulice. Ve hře je také prodej budovy. Podat žalobu na bývalé vedení města by bylo rizikové. Pokud bychom se do toho pustili, zablokujeme opravu domu na celou dobu trvání soudu.

Ten v podobných případech a podmínkách naší justice trvá pět let,” vysvětlil Pospíšil. Podle něj má svá úskalí i demolice, o které radnice také uvažuje. Budova je totiž památkově chráněná. Posudky, které stanovují cenu opravy slavné pasáže, jsou různé. Od osmdesáti milionů do půl miliardy korun.