Žádná ze stran sporu nemá potřebnou většinu hlasů v brněnském zastupitelstvu. Primátor za hnutí ANO Petr Vokřál po několika výzvách na jednání přijde. „Budu reprezentovat i naše partnery z TOP 09, hnutí Žít Brno a Strany zelených," dodal. Vyloučil tak možnost trojkoalice hnutí ANO, lidovců a sociálních demokratů tak, jak je tomu v celostátní vládě.

Na možné potíže při prosazení jakýchkoliv rozhodnutí na zasedání brněnských zastupitelů upozornili v pondělí Vokřála ráno sociální demokraté a lidovci v otevřeném dopise. Bez posvěcení zastupitelstva radní neprosadí žádné své záměry. „Několikrát jsme vyzvali hnutí ANO k jednání, ale zatím jsme od nich nedostali žádnou odpověď. Poselství má tedy být jasné, pojďme společně jednat a vyřešit současnou situaci," sdělila jedna ze sedmi lidoveckých zastupitelů a náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková.

Podle primátora jde ale o nátlak. „Pokud někdo napíše, že je logické, že průběh jednání zastupitelstva je nejistý, chápu to jako hrozbu, že chce někoho odvolávat. To znamená ale destabilizovat celé město," hodnotil text výzvy Vokřál. Čtyřlístku stran v čele s hnutím totiž chybí v pětapadesátičlenném zastupitelstvu jeden hlas k většině. O ten hnutí ANO přišlo již loni na podzim, když vyloučilo ze svých řad bývalého radního Tomáše Kratochvíla. Vokřál už tehdy uvedl, že Kratochvíl by měl zastupitelstvo opustit a přenechat místo jinému členovi ANO. Nyní jej nazval odpadlíkem. „Označení mě překvapuje, nevím, odkud jsem primátorovi odpadl, vždyť jím jsem byl z hnutí vyloučený," sdělil nezařazený zastupitel.

Minulý týden se sešel se zástupci lidovců a sociálních demokratů. S těmi se sešli před třemi týdny i zástupci ANO a rozpoutali tak rozpad tehdejšího vedení města. „Při setkání jsme se bavili o konkrétních věcech, jejichž dopad by se projevil především na pozici lidovců jako jedné ze čtyř stran v čele města," naznačil předseda brněnské sociální demokracie a nynější spojenec lidovců Oliver Pospíšil. Právě kvůli jednání ANO křesťanští demokraté tehdejší koaliční smlouvu vypověděli.

Podle politologa z Masarykovy univerzity Stanislava Balíka jednání mohou přinést brzké smíření politických stran. „Nemají navzájem příliš sporných bodů, jednání se nezastaví na personálních otázkách jako například v Praze. Brzy pravděpodobně najdou nějaké řešení," sdělil. Ideálním je podle něj pro pětapadesátičlenné zastupitelstvo města spolupráce čtyř až pěti stran.

možné koaliceANO, ŽTB, SZ, TOP09, KDU-ČSL (34 zastupitelů)
ANO, ŽTB, SZ, TOP09, nezařazený (28 zastupitelů)
ANO, ŽTB, SZ, TOP09, KDU-ČSL, ČSSD (45 zastupitelů)
ANO, KDU-ČSL, ČSSD (30 zastupitelů)
(Počty mandátů v zastupitelstvu ANO: 12, ŽTB: 7, TOP 09: 4, SZ: 4, ČSSD: 11, KDU-ČSL: 7, ODS: 4, KSČM 4, nezařazený: 1)