Pavián Heiko zaměstnanců brněnské zoologické zahrady stále uniká. Opičák utekl z výběhu už ve středu a ve čtvrtek se dostal mimo areál zahrady. Ředitel zoo Martin Hovorka zvažuje podání trestního oznámení. Shoda náhod, kvůli které zvíře uteklo je podle něj velmi podezřelá.

Podle Hovorky je divné, že kromě zařízení, které přivádí proud do ohradníku, nefungovala ani kontrolní systém, který by na poruchu upozornil. „Je možné, že v tom byl úmysl. Mezi zaměstnanci mám mnoho nepřátel,“ uvažoval Hovorka.
Ředitele v poslední době kritizují nejen zaměstnanci, ale i brněnští radní. Ředitel s podáním trestního oznámení počká až do po prozkoumání zařízení techniky.

Opičák utekl z ohrady díky výpadku proudu v ohradníku. Naposledy viděli čtyřletého Haika na zahrádce v Řezáčově ulici v Komíně včera po druhé hodině odpoledne.

Chytnout opičáka je vzhledem k jeho plachosti velmi obtížné. „Zvíře zná zvuk pistole i veterináře a dává si pozor,“ řekl ošetřovatel Jiří Vítek.
Podle ředitele je možné, že zvíře zaměstnanci zoo chytí třeba až za několik týdnů. Chladné počasí zvířeti nevadí. Ve volné přírodě tento druh žije ve velkých nadmořských výškách.

„Pořád doufáme, že se Heiko vrátí sám. Ve výběhu byl spolu s bratrem, po kterém se mu bude stýskat,“ uvedl Hovorka.
Šance jej chytit bude hlavně, když opičák vyleze na pole, kde se bude chtít pást.

Pavián by neměl být podle Hovorky lidem nebezpečný. „Pokud by utekl například šimpanz, tak bychom neváhali a okamžitě zvíře zastřelili. Dželada, která patří mezi paviány, je ale býložravec a člověka by mohl ohrozit jedině v sebeobraně,“ vysvětlil Hovorka. Podle ředitele Hovorky se opičák bude pohybovat kolem nedaleko zoo. „Při setkání se zvířetem by se lidé měli chovat klidně a zavolat nám nebo na policii. Je důležité jej nevyplašit, dokud nepřijedeme,“ řekl Hovorka.

"Prošli jsme zoo, ale nevrátil se. Myslíme si, že je stále chatařské kolonii za medláneckým letištěm. Budeme čekat na to, až ho někdo uvidí a nahlásí nám to," informoval ředitel zahrady Martin Hovorka.

 

Samec Heiko je velký jako dospělý člověk, zuby má jako levhart. Když se naštve, dokáže být i agresivní. Svůj nový, dočasný domov si našel pět set metrů od zoo. Utekl ze svého výběhu, který je oplocený dráty s vysokým napětím, které ve středu selhaly.

"Ve výběhu byl samec necelý týden, kolem stromů jsme natáhli elektrické dráty s devíti tisíci volty. Vypadl ale jeden z hlavních zdrojů a zůstaly tam téměř dva tisíce voltů. Samec, který si zkusil sáhnout na plot, zjistil, že není nebezpečný. Tak to jednoduše přeskočil na protější strom," vysvětlil ředitel ZOO Martin Hovorka.

Pavián pak utekl do sousedních ohrad s tapíry a taky s vlky. Nakonec přelezl i plot zoologické zahrady a namířil si to k letišti. "Není to poprvé, už před měsícem jsme samce paviána jednou museli odchytit, tenkrát jsme to ale stihli přímo v areálu ZOO," řekl veterinář Stanislav Mazánek. Už dva dny se ho zaměstnanci snaží chytit mimo areál zoo.