V jednu hodinu odpoledne v brněnské Střední škole potravinářské a služeb se šest mužů zapsalo do české Guinessovy knihy rekordů, když upletli tři sta housek za dvaapadesát minut a dvaadvacet sekund. Na uždibování kousků, které vzpomíná říkanka, jim tak nezbyl čas.

„Byla to štafeta, každý z nás musel udělat padesát pletýnek. Jakmile jeden dopletl poslední housku, začínal plést další,“ popsal vytváření rekordu kapitán šestičlenného týmu Jaroslav Pešák.

Každá houska vznikla ze tří pramenů těsta, které musel pekař třikrát překřížit, než ji mohl hotovou odložit na stůl. Podle Pešáka měli ale pekaři ulehčenou práci tím, že v Česku to byl první rekord svého druhu. Nemuseli tak překonávat čas svých předchůdců. „Nějak výjimečně jsem se na to nepřipravoval. Snad jen tím, že občas pletu housky u nás v pekárně,“ přiznal Pešák.

Zbylých pět rekordmanů vybíral kapitán z účastníků soutěže o tituly „Český pekař roku“ a „Český cukrář roku“. Pokus o vytvoření rekordu byl totiž součástí vyhlášení výsledků jejího čtrnáctého ročníku. Oba tituly v kategorii juniorů získali studenti Střední školy potravinářské a služeb v Brně, kde se vyhlašování odehrálo. Ocenění „Český pekař roku“ si odnesla Jana Tužínová a „Českým cukrářem roku“ jmenovali porotci Oldřicha Šmídka.

Jan Pacas