Studentka druhého ročníku oboru Pekař ze střední školy Charbulova v Brně zvítězila v soutěži Pekař roku junior, navázala na úspěchy kolegů z minulých let a prodloužila tak vítěznou linii školy. Klání bylo vyrovnané. Největší soupeřku z Nové Paky Šimková porazila o jediný bod.

Ve škole ji baví teoretické předměty o technologii a stojích, nejvíc se však těší na praktickou výuku, v ní studenti pečou převážně pro školní bufet a tři školní prodejny. Lidé je mohou navštívit v České, Charbulově a Veslařské ulici. „Občas se do nich stavím i já, něco si koupím a donesu na ochutnání domů,” popisuje pekařka. Trénink, píli i nadání pro voňavé řemeslo ukázala Šimková už ve školním kole soutěže a díky výhře byla vybraná reprezentovat brněnskou střední školu v celostátní soutěži Pekař roku junior 2023.

Den otevřených dveří na Střední škole Brno, Charbulova přilákal stovky zájemců o studium. Akce byla komplikovanější kvůli přísným hygienickým opatřením, ale ta neodradila mnoho zájemců. Podívat se přišli možní budoucí studenti sami, či v doprovodu rodičů.
Charbulka láká nové studenty. Podívejte se na jejich den otevřených dveří

Na celostátní soutěž se s učitelkou odborného výcviku Hanou Bartoňkovou mladá pekařka připravovala desítky hodin. Pod odborným vedením pekla Šimková nejen při výuce nebo po jejím skončení, ale také ve volném čase a o jarních prázdninách. K dokonalosti chtěla každý kousek pečiva účastnice vypilovat právě díky radám a představám vyučující Bartoňkové. „Paní mistrová má velkou představivost, takže to často bylo opravdu náročné,” směje se studentka.

Úspěšný souboj s časem

Po náročném tréninku následovala dvoudenní soutěž v Kladně. Během prvního tříhodinového kola musela upéct rohlíky, housky, chleby a vícezrnné pečivo. Největší obavy měla mladá pekařka z chleba. I přes jednodušší přípravu je pro ni složité chleba správně stočit a odsadit. „Naštěstí se mi v soutěži povedl. Vlastně se mi povedlo úplně všechno, byla jsem opravdu šťastná,” prozrazuje.

Tým 5: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Třešť
Kupa marcipánu, karamelu nebo čokolády. Mladí cukráři poměřili síly v soutěži

Druhý den soutěže byl zaměřený na sladké jemné pečivo. Vánočku, koláče i malé koláčky během dopoledne zvládli všichni soutěžící v limitu, na soutěžním place však zůstala Šimková jako poslední. „Jsou tam různé náplně, takže to trvá dlouho. Byl to boj s časem. Nestíhala jsem velké koláče, proto jsem zůstala jako poslední a ještě dodělávala zdobení,” přibližuje.

Právě s koláčem soutěžící z Brna stoprocentně spokojená nebyla. „Pracovaly jsme na tom s mistrovou opravdu dlouho, měla jsem je natrénované a mohly vypadat daleko lépe,” zmiňuje sebekriticky.

I přes mírnou nespokojenost výroba koláčů baví Šimkovou nejvíce. „Ráda si s pečivem hraju a baví mě, když si můžu dát víc práce s tím, jak koláče vypadají,” řekla studentka.

K vítězství pomohla vánočka

Porota kromě chuti u pečiva hodnotila i vzhled nebo gramáž. Šimková se soutěžním číslem pět porotu nejvíc oslnila svými precizně zapletenými vánočkami. „Myslím si, že vánočka byla právě tím kouskem pečiva, který mi zajistil výhru,” domnívá se Šimková.

O nejkrásnější dorty, zákusky i sladké monumenty mezi sebou od středy soutěží na Střední škole Charbulově v Brně studenti cukrářských oborů.
OBRAZEM: Mladí cukráři soutěží o nejkrásnější dorty a zákusky

Velkou oporou jí doma byla i maminka, strýc, přítel a v neposlední řadě také spolužáci a vyučující, kteří jí do Kladna dokonce poslali i podporující video. „Většina z nás si tu výhru mezi sebou opravdu přála,” vzpomíná na vyhlášení.

Přátelská atmosféra mezi účastníky podle ní panovala i v průběhu soutěže, místo rivality si pekaři nabízeli i drobnou pomoc. „Když jsem nestíhala, tak mi kolegyně vedle pomohla nakrájet mandličky na zdobení. Byli jsme opravu fajn parta a s některými jsem díky sociálním sítím ve styku dodnes,” doplňuje.

Skleněný chléb

Že je Adéla Šimková držitelkou titulu Pekař roku junior dokazuje i netradiční trofej: skleněný chléb. Kromě něj vítězka získala i poukaz na návštěvu muzea Chleba a exkurzi firmou backaldrin v Rakousku, kam se s učitelkou Bartoňkovou na konci května podívají.

Chleba a pekárna, ilustrační foto.
Chleba za 70 korun? Pekaře z Brněnska drtí vysoké ceny plynu a mouky

I výhra v soutěži může Šimkové pomoci s případným uplatněním v budoucí práci. Nejlepší juniorská pekařka v České republice však po vyučení své kroky nejspíš nasměruje k nástavbovému studiu a maturitě v oboru Podnikání. A malé cíle nemá vítězka ani dál. Ráda by studovala i vysokou školu a kromě pekařiny si splnila i další sen - učit v mateřské škole.

INFOBOX - Na tříletém studijním oboru Pekař na střední škole v Charbulově studuje necelých pět desítek studentů, dalších deset se jako pekaři vyučují žáci ve zkráceném studiu. V letošním roce se ke studiu přihlásilo asi třicet zájemců, není však jasné, kolik jich vrátí zápisové lístky a do nového ročníku v září nastoupí. Nalákat k řemeslu mají i stipendia, za pololetí si studenti mohou přijít až na tři tisíce korun. „Studium je vhodné pro všechny kreativce, které baví práce s těstem nebo kteří by například chtěli v oboru podnikat,” uvedl garant oboru pekař a učitel odborného výcviku Miroslav Hudeček.

LUCIE BURIANOVÁ