Stromek z městských lesů si lidé koupí od prvního prosince v budově lesní správy v brněnské Bystrci či Deblíně na Brněnsku. „Ročně vyřežeme kvůli prodeji přibližně tisíc kusů," vyčíslila Neshybová.

Mladé smrky nebo borovice by z lesa zmizely, i kdyby nezamířily na trh. „Tyto stromky se vyřezat musí, aby umožnily zdárný růst okolních stromů," objasnila Neshybová.

Srovnání cen stromků• Jedle kavkazská: 550 - 1000 Kč
• Smrk pichlavý: 400 - 600 Kč
• Borovice černá: 400 - 500 Kč
• Borovice lesní: 300 - 400 Kč
• Smrk ztepilý: 300 - 400 Kč
Poznámka: odhad cen podle loňska, liší se podle velikosti a kvality

Symbol Vánoc k Brňanům neputuje pouze z lesů. Většinou ho obchodníci dodávají ze speciálních plantáží. Těch jižní Morava nemá tolik, aby uspokojila poptávku zákazníků. „Stromky se pěstují převážně v jižních Čechách a na Jesenicku," vysvětlil Pavel Ondráček. Pěstování a prodeji vánočních stromků se věnuje už třiadvacet let. Prodává třeba před Olympií nebo prodejnami Kaufland.

Doba růstu stromků se liší podle druhu, v průměru je to od devíti do dvanácti let, kdy se o ně pěstitelé musí starat. „Nutné je pořád ničit plevel. Stromky se musí také hnojit, jsou náročné na draslík a hořčík," popsal František Opluštil, který pěstuje stromky ve Voděradech na Blanensku déle než dvacet let. Aby domácnost zdobily opravdu pěkné dřeviny, musí se jim pomoct. „V pátém roce se tvarují. Buď ořezávají, nebo vyvazují," přiblížil Opluštil. Jistotu, zda bude stromek dobře vypadat, však podle něj pěstitelé nemají nikdy.

Pracovníci Lesů města Brna mají před sebou náročný týden. Začínají vyřezávat vánoční stromky, které se za pár týdnů rozsvítí v brněnských domácnostech.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

V době růstu se stromky stávají domovem drobných živočichů. „Každý poražený kus se musí očistit, protože v něm může být třeba ptačí hnízdo. Ještě na plantáži se pak svážou do síťoviny, aby se nepoškodily," informoval František Valdman ze Sdružení pěstitelů vánočních stromků. Jehličnany pak putují do skladů, odkud je auta rozváží na prodejní místa.

Největší zájem mají Brňané o jedle kavkazské, které na jih Moravy putují většinou až z Dánska. Podle Valdmana je obliba těchto jehličnanů hlavně módní trend a marketingový tah. „Velké řetězce nabízí pouze jedli, tím zužují nabídku a kupci si na to zvykli. Pěknou borovici nebo smrk mají však pouze čeští pěstitelé," upozornil. V posledních letech si ale všiml většího zájmu o domácí stromky. „Jsou čerstvé. Stromky z dovozu řežou už v říjnu," porovnal.

ZUZANA KOČIŠOVÁ