Řinčení zbraní, výstřely z děla a zuřivý bojový ryk. A také jízda historickým vlakem a koncerty různých skupin čekají od pátku do neděle návštěvníky Slavností pernštejnského panství. Pořadatelé na ně lákají na hrad Pernštejn a do okolních obcí.

Největší lákadlo historického jarmarku je jezdecký turnaj. „Je k poctě pana Viléma z Pernštejna. Návštěvníci při něm uvidí souboje rytířů v plné zbroji," uvedla zástupkyně kastelána hradu Pernštejn Eva Škrabalová.

Tipy z programu
Pátek

Hrad Pernštejn
9:45 zahájení
12:00 Žonglér a kejklíř
16:30 Rytířský turnaj
Nedvědice
14:00 koncert kapely UDG
16:00 koncert kapely Argema

Sobota

Hrad Pernštejn
10:30 Mistři kordu a meče
12:00 dobová hudba, kapela Huncfut
13:30 tance z gotických krčem a vystoupení fakíra
18:00 Loď bláznů koncert skupiny Clamortis
Nedvědice
8:30 dětské dopoledne
9:00 vyhlídkové lety vrtulníkem
11:00 křest knihy „Nedvědice na starých pohlednicích"
16:00 koncert skupiny Harlej
22:30 tradiční ohňostroj nad hladinou rybníka
9:36 odjezd parního vlaku z Brna do Nedvědice
10:54 příjezd parního vlaku do Nedvědice
16:26 odjezd parního vlaku z Nedvědice
17:38 příjezd parního vlaku z Nedvědice do Brna
Doubravník
13:00 zpřístupnění hrobky hrabat Mittrowských s výkladem

Neděle

Hrad Pernštejn
10:00 Šermířská esence skupiny Flamberg
14:00 jezdecký turnaj k poctě pana Viléma II. z Pernštejna
17:30 závěrečná ceremonie
Nedvědice
14:00 koncert cimbálové muziky Hradišťan
16:00 koncert muziky Medicimbal

Lidé také uvidí připravené kulisy a stavby na natáčení filmu Poutnice, které na hradě začne příští středu. Kromě různých kejklířů a tanečnic je čekají i vystoupení různých hudebních skupin. „Spojením historické hudby s moderními prvky rocku zakončíme sobotní program. Doufáme, že roztančíme davy," řekl například mluvčí kapely Clamortis Marek Tichý.

Vstupné na hradní slavnosti je 120 korun pro dospělé, pro děti od šesti do patnácti let poloviční. „Pokud chtějí návštěvníci na prohlídku hradu, musí kromě vstupu na slavnosti zaplatit ještě klasické vstupné," upozornila Škrabalová.

Uvidí i hrobku

Cestu na slavnosti si lidé mohou zpříjemnit historickým vlakem, který vyjíždí v sobotu v půl desáté ráno z brněnského hlavního nádraží. Do Nedvědice přijede před jedenáctou a po čtvrté odpoledne zamíří zpět do Brna. „Je to historický vlak s parní lokomotivou a bufetovým vozem," uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Zpáteční jízdné stojí 160 korun, z Tišnova a Doubravníku o čtyřicet korun méně. Za děti zaplatí rodiče vždy poloviční částku.

Právě Nedvědice se oslav tradičně také účastní. „Zajímavé jsou třeba koncerty kapel UDG, Argema a cimbálové muziky Hradišťan. Pro nás je ale důležitý křest knihy Nedvědice ve starých pohlednicích," řekl hlavní koordinátor slavností v Nedvědici Petr Čermák.

Dodal, že zatímco páteční program je koncertní, sobotní dopoledne si užijí hlavně děti. Druhý den slavností pak zakončí ohňostroj a taneční zábava. Dospělí zájemci o celodenní vstupenky musí do peněženky sáhnout pro sto až sto padesát korun. Děti od deseti do patnácti mají vstup za poloviční cenu.

Slavnosti pernštejnského panství mohou lidé navštívit už třináctým rokem. „Dřív městys Nedvědice pořádal slavnosti jen s hradem Pernštejn, v posledních letech se ale snažíme zapojit i ostatní města a vesnice z okolí," řekl Čermák. Většina zapojených vesnic hodlá slavit hlavně otevřením různých církevních staveb. Například v Doubravníku bude otevřená i hrobka hrabat Mittrowských.

LUCIE SCHOVANCOVÁ