„Nemáme odbyt. Konzervárny dělají všechno proto, aby čeští pěstitelé skončili. Nejenomže dovážejí okurky z Polska, ale někteří dokonce až z Vietnamu,“ nechápe chování českých konzerváren Pileček. Podle něj se situace postupně zhoršuje od vstupu České republiky do Evropské unie.

S pěstování okurek už téměř skončil Vladimír Pintera z Nechvalína. Třetím rokem osazuje jen pole o velikosti dvacet arů. Okurky potom prodává jednotlivým zájemcům. „Donutily mně k tomu nestabilní příjmy. Dovozům z Polska se dá jen těžce konkurovat,“ láteřil Pintera. Ten se proto zaměřil na pěstování ovoce. Z toho se dá podle něj uživit, ale ne zbohatnout.

Podle předsedy hodonínské agrární komory Petra Chaloupky tvrzení o konci českých nakladaček není vůbec přehnané. „Je to o ceně práce. Dělníka na sbírání plodin pod sto korun za hodinu práce pěstitel nesežene. A tak všechno zůstává na rodinných příslušnících. Ani to se ale zahrádkářům nevyplatí. Proto si okurky už zasadí jen sami pro sebe,“ domnívá se Chaloupka.

Okurky z Vietnamu

Jak řekl, nejemomže si konzervárny dováží okurky z Vietnamu, oni si je tam dokonce nechávají i zavařit. „Potom sklenice oblepí svými etiketami a mají hotový výrobek,“ pousmál se.

Například bzenecká konzervárna RAPA podle jejího ředitele Jiřího Šamánka nakupuje okurky z tuzemska i zahraničí. „Letos pravděpodobně koupíme sedmdesát procent nakladaček od domácích pěstitelů. Zbylé množství dovezeme možná z Polska,“ připustil. Jak uvedl, firma má již osvědčené zemědělce, od kterých okurky vykupuje. „My si ve Vietnamu nic vyrábět nenecháváme. Ale asi se to musí některým firmám vyplatit. Když dají i s dopravou osm korun za sklenku,“ zamyslel se Šamánek.

Od domácích pěstitelů většinou nakupuje okurky také konzervárna z Hrabětic na Znojemsku. Podle vedoucího nákupu Radka Nováka si zavařovat nakladačky nechávají ve Vietnamu firmy upřednostňující cenu nad kvalitou.

Redakce Hodonínského deníku Rovnost se pokoušela zkontaktovat i generálního ředitele společnosti Hamé, která má svou pobočku v Bzenci. Martin Jagoš se kvůli pracovním povinnostem nemohl vyjádřit.

Na jižní Moravě je pořád hodně lidí, kteří si okurky doma sami vypěstují i naloží. „Lidé si v tomto navzájem sousedsky vypomáhají. Je to otázka tradice. Vždyť se říká, že jsou lepší doma vykrmená prasata než ta kupovaná a okurky z domácího pole než ty sedmkrát postříkané,“ prohlásil místopředseda pobočky Českého zahrádkářského svazu v Blatnici pod Svatým Antonínkem Pavel Bílek.