Pexeso vzniklo při příležitosti 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu. „Museli jsme dát hlavy dohromady, co jiného může na obrázcích být, aby se dokola neopakovala dvojice svatých. Nakonec se nám to docela povedlo," oceňuje Fukalová.

Na obrázcích se střídají výjevy ze života obou mužů, ale také nálezy z Modré u Velehradu na Zlínsku, které se k návštěvě věrozvěstů vztahují.

Podle Fukalové to není první pexeso diecézního centra. „Vytváříme pomůcky, které pomáhají dětem se vzděláváním zábavnou formou. Toto pexeso jsme si vytvořili i proto, abychom měli výhry do soutěží pro děti, které pořádáme," vysvětluje Fukalová.

Kartičky se podle ní osvědčily i při výuce. „Katechetky při hodinách náboženství třeba nechají žáky losovat a o vylosovaném výjevu se potom baví," přibližuje Fukalová.

Na kontě už má tři pexesa. „Jedno vzniklo při příležitosti návštěvy papeže Benedikta XVI. na Moravě. Na obrázcích byl například i bílý kouř oznamující zvolení papeže a další věci, které se k papeži vztahují. Poslední pexeso odráželo život apoštola Pavla. Lidé si je mohli stáhnout z internetu," doplňuje Fukalová.

Nad cyrilometodějským pexesem strávila dohromady asi tři dny. „Vyráběla jsem ho ve volných chvílích doma. Kreslení je můj koníček odmalička," dodává.

Obrázkovou hru si můžou zájemci koupit už nyní v Diecézním katechetickém centru v Brně na Petrově. Sada se čtyřiadvaceti páry stojí i s krabičkou dvacet korun.

Vydáním hry biskupství připomíná významné výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu. Při této příležitosti vytvořili písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk.

Právě na oslavy jejich příchodu v Mikulčicích na Hodonínsku a Velehradu chtějí organizátoři na začátek léta pozvat i nově zvoleného papeže Františka. Minulý týden to potvrdil mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka. „Určitě ho plánujeme pozvat. A to nejen my, ale i Zlínský kraj a pravděpodobně také prezident," informoval Gračka.