Dát si na Jakubském náměstí čepované pivo a při popíjení poslouchat příjemné melodie piana. Večerní pohodu s živou hudbou si užili lidé na náměstí loni. Kvůli stížnostem na rušení nočního klidu museli ale organizátoři piano z náměstí loni odstranit dříve. Letos ho tam na prázdniny ani nenastěhovali. Zájemci o hraní na bílé a černé klávesy pod širou oblohou tak musí vyrazit mimo historické centrum.

Například Karel Rožánek si poslední dva týdny oblíbil piano v Björnsonově sadu. Tam ho organizátoři nastěhovali v druhé polovině července. „Stojí v příjemném parku, takže hraní vždy spojím s krátkou procházkou na čerstvém vzduchu. Nedaleko piana je příjemná venkovní kavárna, kde si ke hraní objednám čerstvou kávu," popsal svůj letošní letní rituál Brňan Rožánek.

Kde jsou piana v Brně
• už čtvrtým rokem si lidé zahrají v Tyršově sadu
• novinkou je piano v Bjornsonově sadu poblíž kavárny Piknik box a na zahrádce jazzbaru U kouřícího králíka kousek od Mendlova náměstí
• hráči si zkrátí dlouhou chvíli také na letišti nebo v Jihomoravském inovačním centru

Lidé, kteří by měli zájem si zahrát na piano pod modrou oblohou, mohou letos v Brně zavítat ještě do Tyršova sadu nebo k jazzbaru U kouřícího králíka za Mendlovým náměstím. Celoročně lidé objeví piana na tuřanském letišti nebo v Jihomoravském inovačním centru v technologickém parku.

Loni si však lidé kromě Jakubského náměstí zahráli také na koupališti na Kraví hoře. Tam už také piano není. „Některá piana změnila polohu. Na to na Jakubském náměstí si lidé v nočních hodinách stěžovali kvůli hluku. Ale také o něj neměla zájem místní kavárna Jakoby. Přemýšlíme, že bychom piano na oblíbené náměstí zase příští rok umístili. Ještě uvidíme," podotkla organizátorka, která umístění hracích nástrojů v ulicích plánuje, Pavla Spurná.

Na venkovní piana si zájemci zahrají pravděpodobně do konce října. „To je nejzazší datum. Pokud ale bude často pršet, odstěhujeme je do kaváren dříve," dodala.

Podle Spurné je umístění piana přímo v centru města vždy problematické. „Lidé si často stěžují na rušení nočního klidu. Umí být natolik vytrvalí, že nás to mnohdy odradí a piano odstraníme," vysvětlila.

Brněnští strážníci letos nemají hlášené žádné rušení nočního klidu kvůli pianům. „Letos si dřevěné budky, ve kterých stojí, zamykají organizátoři. Vše mají pod kontrolou a nestává se, že by bylo piano přístupné po desáté hodině večer," podotkl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Letos se možná jedno piano ještě objeví v Dominikánské ulici. „Dělníci tam nyní opravují podloubí radnice Brna-středu. Ještě se ale detailněji musíme dohodnout s radnicí," dodala Spurná.

Organizátoři také plánují výjimečně přestěhovat piana také na náměstí Svobody. „Letos na podzim tam radnice plánuje pořádat nejrůznější trhy. Součástí slavnosti by mělo být také naše piano. Už jsme ho tam jednou v minulosti přestěhovali na velikonoční jarmark," dodala organizátorka Spurná.