Jen těžko si lze představit bolest, kterou prožívají rodiče dětí, jež zemřely ještě před svým narozením. Klidné místo, kde se s nimi mohou rozloučit a důstojně je pochovat, vybudovali pracovníci Správa hřbitovů města Brna na Ústředním hřbitově. Bílý kříž označuje nové pietní místo věnované nenarozeným a zesnulým dětem.

Navzdory pandemii i letos skauti rozvezou Betlémské světlo po republice.
Pandemii navzdory. Betlémské světlo i letos převezmou brněnští skauti

Jeho vznik inicioval náměstek primátorky Petr Hladík. „Podobných pomníků není v České republice mnoho. Mají je například v Třeboni nebo v Třinci-Lyžbicích. Ten brněnský jsme zpřístupnili symbolicky jen pár dní před Světovým dnem nenarozených dětí, který připadá na 13. prosince,“ řekl při slavnostním otevření pietního místa.

Vybranou část pohřebiště připravovali pracovníci správy hřbitovů rok. „Řada rodičů nás kontaktovala s tím, že by měli o podobné místo pro uložení svých dětí zájem. Rozhodli jsme se jim v tom vyhovět. Od jara budou mít možnost využít nově vzniklou rozptylovou loučku,“ řekla ředitelka správy hřbitovů Alena Říhová.

V blízkosti loučky bude také možné uložit ostatky do země. Podle ředitelky je zatím připraveno deset míst. „Cena hrobu se bude odvíjet od jeho velikosti s tím, že jako u jakéhokoliv jiného hrobu, bude nájem místa na deset let,“ doplnila Říhová.

Nové pietní místo na Ústředním hřbitově

- Pietní místo pro nenarozené a zesnulé děti pracovníci Správy hřbitovů umístili v blízkosti oddílu hřbitova označeného H5.

- Dominuje mu bílý kříž, který vyrobil kameník na základě návrhu Správy hřbitovů. Jeho vytvoření stálo 222 tisíc korun.

- V prostoru před křížem je rozptylová loučka. Tu budou moci lidé využít od jara.

- Po obvodu rozptylové loučky vznikne deset míst pro uložení ostatků do země.

Nové pohřebiště vzniklo v souvislosti se změnou zákona o pohřebnictví z roku 2017. Ten všem zdravotníkům ukládá povinnost nakládat s nenarozenými dětmi v jakémkoliv stádiu vývoje jako s jakýmikoliv jinými ostatky.

Vznik pietního místa ocenila mluvčí Hnutí pro život ČR Zdeňka Rybová. „Naše organizace se snaží obnovit respekt společnosti k nenarozeným dětem jakožto lidským bytostem. Pietní místo může řadě žen, které o své dítě přišly, pomoci se s tragédií vyrovnat,“ myslí si.

Úmrtí dětí před porodem není v České republice tak časté. „Počet mrtvě narozených dětí a těch, které zemřou krátce po porodu, je v České republice dlouhodobě velmi nízký a snažíme se, aby to tak i zůstalo. V porovnání s ostatními vyspělými zeměmi máme nejnižší úmrtnost novorozenců,“ řekl primář gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Lukáš Hruban.

Silničáři právě v těchto dnech na nové lávce pro pěší přes Žabovřeskou osazují zábradlí.
Lávka přes Žabovřeskou: už brzy na procházky. Podívejte se, jak ji montovali

Zbudování pietního místa na Ústředním hřbitově vyšlo na necelých 430 tisíc korun.