Pouhým okem jsou v noci neviditelné. Od července mají ale piloti soukromé jihomoravské záchranné služby jako první v České republice při nočních službách důležitého pomocníka, brýle pro noční vidění. Díky nim vidí i v naprosté tmě téměř tak, jako ve dne.

Speciální brýle má pilot připevněné na klasické přilbě. Sklopí hledí a může je použít, zapnou se automaticky. Poskytují mu pohled, jako by dané místo osvětlila silná zelená žárovka. „Není to srovnatelné s viděním za denního světla. Umožňují nám ale přistávat i na místech, kde to dosud nebylo možné," vysvětluje pilot.

Zraněným nebo ohroženým lidem tak používání nové techniky zajistí stejně rychlou pomoc v noci jako ve dne. „Dosud mohl vrtulník v noci přistávat pouze na osvětlených heliportech. Převážel tak pacienty nejčastěji jen z nemocnice do nemocnice. Teď je možné vrtulník i v noci vyslat do terénu. Dojde-li k těžké dopravní nehodě, nebude pro pacienta rozdíl, boural-li ve dne, nebo v noci. Za každé situace tak pro něj bude zachovaná jistota rychlého transportu do nemocnice," popisuje výhody nočního vidění mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Piloti skrz brýle vidí profil terénu, kopce, stromy nebo například stožáry elektrického napětí. Bez brýlí by viděli pouze tmu. „Terén jsme nasvětlovali pouze světlometem z vrtulníku. Ten ale neodkryl všechny nástrahy terénu. Nemohli jsme tak lítat na neznámá místa. Teď jsme schopni letět v podstatě kamkoliv," chválí novou techniku Fridrich.

Při zásahu má brýle na hlavě pilot, popřípadě druhý pilot. „Druhý pilot pomáhá v noci s navigací. Od podzimu, až piloti získají větší praxi, bude létat i v noci pilot pouze jeden s lékařem a záchranářem. Stejně jako ve dne," vysvětluje další z pilotů Pavel Müller.

Piloti se na létání s novou noční technikou školili od února. „Nejprve jsme vyškolili dva instruktory. Dalších čtrnáct pilotů jsme doškolili v červnu. Od července létáme s nočním viděním na ostro," popisuje přípravy Müller.

Společnost poskytující jihomoravským záchranářům vrtulníky s piloty pořídila novou technologii za přibližně deset milionů korun. „Tato částka ale nepokryla pouze nákup brýlí, ale také dovybavení vrtulníků a trénink a školení pilotů," vysvětlil Müller.

Jihomoravští záchranáři jsou díky spolupracující společnosti prvními v České republice, kteří mohou poskytovat pacientům při závažných případech leteckou pomoc i v noci. Pořízení nočního vidění ale bude mít výhody i pro okolní kraje. „Máme smlouvu na to, že pomáháme i v přilehlých krajích," potvrzuje Zuchová.

Doplnila, že nejčastěji s vrtulníky lítají k těžkým dopravním nehodám nebo úrazům. „Časté jsou také například infarkty," dodal Müller.