Zvláštní kombinace příchutí a víc alkoholu. To jsou hlavní charakteristiky pivních speciálů, které Brňané v prosinci ochutnají. „V zimě lidé raději pijí spíš silnější piva. Dá se říct, že víc zahřejí," poznamenal sládek Jiří Čejka z minipivovaru Pegas.

Na vánoční speciály si návštěvníci restaurace v Jakubské ulici zvykli. Pivovar je totiž vaří pravidelně už osm let a ani letos tuto tradici neporuší. „Ve sklepě nám zraje Pegas Porter. Je to osmnáctistupňové tmavé pivo, ve kterém dominují tóny hořké čokolády a kávy," popsal Čejka.

vánoční speciály
- Starobrno: pivo Medák s přídavkem medu (13°)
- Pegas: tmavý Pegas Porter 
s příchutí čokolády a kávy (18°)
- Magistr: tmavý speciál s příchutí čokolády a chilli (15°)
- Richard: speciál uvařený z vídeňského sladu (14°)
- Líšeňský pivovar: Pavián 
s vanilkovým rohlíčkem (18°), Santa s příchutí karamelu (15°)
- Petr Hauskrecht: Black Flek s příchutí kávy (13°)
- Lucky Bastard: belgický speciál (21°)

Podle sládků popularita pivních specialit neustále stoupá a jejich nabídka zákazníky láká. „Dají si jeden nebo dva půllitry a pak se vrátí ke klasickým pivům," uvedl sládek ze žebětínského minipivovaru Richard Milan Trávníček, který připravuje čtrnáctistupňové pivo uvařené z vídeňského sladu. Dodal, že kvůli vysokému podílu alkoholu se speciály ve velkém množství ani běžně pít nedají.

Neobvyklá piva lákají nejen pivní znalce a experimentátory, často je zkoušejí i ženy. „Když si mám možnost dát nějaké zajímavě ochucené pivo, které i pěkně voní, většinou mu dám přednost třeba před vínem," svěřila se Brňanka Kristýna Kučerová.

Na speciály se zaměřují i v dalších brněnských pivovarech. „Jsme schopní nabídnout různá neobvyklá piva, a tím lépe konkurovat velkým podnikům," vysvětlil Oldřich Stano z pivovaru Magistr, který na letošní zimu nachystal pivo s příchutí čokolády a chilli. Zájemci si ho můžou koupit i v pet lahvích.

Minipivovary navíc nemají problém speciály často obměňovat. „Už od září minulého roku vaříme každý měsíc jiný. Naše výhoda je, že je můžeme dělat po malých várkách," upřesnil Čejka.

Vánoční speciál připravuje i nováček Parní pivovar Petr Hauskrecht, který otevřel před dvěma týdny. Nabídne třináctistupňový Black Flek. „Je uvařený ze čtyř druhů sladů s výraznou krémově kávovou chutí, navíc podbarvený chmelovou hořkostí. Sládek Petr Hauskrecht ho připravil jako vzpomínku na svá učňovská léta v pražském pivovaru U Fleků," prozradila Kristýna Krakešová z parního pivovaru. Dodala, že pivo nabídnou v sudech i šampusových lahvích.

Ani největší městský pivovar Starobrno na vánoční speciál nezapomněl a už na konci listopadu na trh uvede svůj třináctistupňový Medák v omezeném množství 1300 hektolitrů. Nabízel jej už minulý rok, letos ale změnil recepturu. „Teď přidáváme med jak na varně, tak i do ležáckých tanků. Pivu se tak zvýší medové aroma," podotkl sládek Starobrna Libor Doseděl.

Většina vánočních pivních speciálů se na výčepech začne objevovat v první polovině prosince a řada z nich zůstane v nabídce jen pár týdnů. Jediný brněnský minipivovar, který letos pro adventní období neuvede nový druh piva, je Charlie's Square. „Náš podnik je malý, uvaříme proto jen naši jedenáctku," řekl manažer pivovaru Petr Barták.

TOMÁŠ KÁRA