Souboj se až do před loňského roku vedl pouze mezi lahvovými pivy. Letos se už podruhé o titul Zlatý soudek ve středu utkají jednokolově i piva točená. „Soutěž je mnohem náročnější na organizaci. Je těžší vychladit pivo na přesnou teplotu," popsal náročnost Jiří Morávek z pořádající agentury SNIP.

Podle odborníků se loni nepotvrdilo, že Češi každý rok vypijí víc piva. Pivovary se proto snaží lákat na netradiční příchutě a receptury. „Český pivař je zvědavý, ale zároveň tradiční. Rád ochutná novinky, ale pak se rychle vrátí k ověřené klasice," řekl odborník Antonín Kratochvíl.

Pivex patří k nejprestižnějším degustačním soutěžím v zemi. Neoznačené vzorky posuzuje anonymně porota složená ze zástupců soutěžních pivovarů, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a dalších odborníků. Hlavními hodnoticími kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz a hořkost.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ