Místní muslimové jsou kresbou proroka s bombou místo turbanu pobouřeni. Také český ministr zahraničí plakáty odsoudil. Policie kvůli nim zahájila vyšetřování. K akci se nikdo oficálně nehlásí, podle zjištění brněnského Deníku Rovnost však za ní s velkou pravděpodobností stojí Národní strana.

„Brno se probudilo do odvážného rána, Moravané řekli NE mešitě v Brně a STOP islamizaci naší vlasti,“ stojí v prohlášení na webových stránkách Národní strany. Její mluvčí Pavel Sedláček zodpovědnost nevyloučil. „Vzhledem k tomu, že jde o černý výlep, tak bez komentáře. Pokud jde ale o motiv a nápad, tak je to úžasná záležitost,“ prohlásil Sedláček.

Vláda je s muslimy

Česká vláda a brněnští muslimové jsou naprosto opačného názoru. „Prorok Mohamed ve své době žádnou bombu neznal. Je to čistý výsměch a takové plakáty jsou proto podle mě projevem netolerance a agresivity těch, kteří je vylepili,“ uvedl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. „Považuji za smutný fakt, že v českém národě se něco takového objevilo. Nemá to co dělat se svobodou slova,“ dodal ministr.

Brněnská muslimská komunita s ním souhlasí. „Je to ubohý pokus, jak podráždit muslimy. Těm lidem vůbec nejde o svobodu slova, ale o to, aby se nám vysmáli,“ soudí předseda Islámské nadace v Brně Muneeb Hassan Alrawi.

Stejný obrázek, který mohli včera vidět Brňané, se poprvé objevil před dvěma a půl lety v dánském listu Jyllands-Posten. Ten otiskl celkem dvanáct karikatur, které vyvolaly ve světě poprask. V arabských zemích muslimové pořádali masové demonstrace, při kterých umírali lidé a dav vypaloval dánské ambasády.

Podobné protesty v Brně podle Alrawiho nehrozí. „Neuděláme jim tu radost, abychom proti tomu nějak hodně protestovali. Poradíme se a v příštích dnech zvážíme, jestli má vůbec smysl obracet se na policii,“ sdělil Alrawi. Muslimská komunita v Brně čítá přibližně šest stovek členů. Brněnští policisté se přesto začali případem po upozornění médií zabývat. „Je to citlivé téma, které je třeba pořádně prošetřit. Zřejmě přizveme i znalce. Určitě to není práce na hodiny, ale spíš dny,“ uvedl mluvčí brněnských policistů Bohumil Malášek.

Hrozba radikálů?

Podle politologa Miroslava Mareše může výlep plakátů zesměšňujících Mohameda přilákat i pozornost islámských radikálů. „Brno není domácí ani zahraniční centrum, na které by byla upřena pozornost. Samozřejmě se ale dá očekávat, že se ta informace dostane do blízkovýchodních médií a reakce mohou být různé. Nepředpokládám ale, že by došlo k takovým protestům jako tehdy kvůli Dánsku,“ prohlásil politolog.

Podle Mareše se nedá jednoznačně určit, zda autor plakátů porušil zákon. „Záleží na tom, jaký měl úmysl. Jestli ale chtěl paušálně odmítnout muslimy a hlásat nenávist, pak je to trestný čin,“ uvedl Mareš. Radnice Brno­střed chce do dneška všechny plakáty odstranit. „Postarají se o to úklidové firmy, se kterými spolupracujeme. Bude to tak nejrychlejší,“ sdělil mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.


Šéf brněnských muslimů: Takhle provokují ubožáci
Když se před dvěma lety objevily karikatury proroka Mohameda v dánských novinách, předseda Islámské nadace v Brně Muneeb Hassan Alrawi netušil, že se s nimi jednou setká v ulicích Brna. Plakáty, které se ve středu objevily po celém městě, ho překvapily. „Je to ubohý pokus jak podráždit muslimy,“ říká.

Kdo jsou podle vás lidé, kteří plakáty vylepili?
Jsou to ubožáci. Jde o lidi, kterým vadí přítomnost muslimů nejen v Brně, ale v celé Evropě. Oni si vždycky musí najít někoho, na koho budou směřovat svou nenávist. Stejně jako za 2. světové války.

Podepsali se ale jako Přátelé svobody slova.

Pokud si myslí, že v této zemi neexistuje svoboda slova, je to smutné. Řekl bych, že vyjádřit solidaritu se svobodou slova mohou i jinak. Oni teď očekávají ostrou reakci muslimů a chtějí pak poukázat na to, že my jsme ti, kteří svobodu nectí. My jim ale tu radost neuděláme. Ty plakáty nemají se svobodou slova co dělat. Jde o to, aby se nám vysmáli.

Co pro vás karikatura proroka Mohameda znamená?

To samé, jako kdyby někdo hanobil přesvědčení kohokoliv jiného. My odmítáme hanobení kteréhokoliv proroka, ať už jde o Ježíše, Mojžíše nebo Mohameda.

Mohl by něco takového udělat muslim?

Nemohl. A pokud ano, v tu chvíli by byl odpadlíkem od Islámu.

Setkáváte se v Brně i s jinými negativními reakcemi?

Naopak, lidé většinou reagují pozitivně. My ale chceme znát i ty záporné reakce a zveme lidi k nám, aby nám řekli, co se jim nelíbí. Vážíme si těch, kteří přijdou. Anonymní způsob těchto plakátů ale svědčí o tom, že jde o úplně jinou sortu lidí.

Prohlášení MZV ČR k plakátům s dánskou karikaturou proroka Mohameda v Brně

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky rozhodně odsuzuje, v reakci na vylepování plakátů dánské karikatury proroka Mohameda v Brně, veškeré akce urážející náboženské cítění jakékoliv skupiny obyvatel, a zejména takové, které vedou k podněcování náboženské, rasové nebo etnické nenávisti. Právě veřejná vystoupení, která jsou vedena snahou náboženskou nenávist podněcovat nebo k tomu mohou zjevně vést, nelze podle našeho názoru obhajovat odvoláváním se na svobodu slova a projevu.

„Prorok Mohamed ve své době žádnou bombu neznal, je to čistý výsměch, a takové plakáty jsou proto podle mě projevem netolerance a agresivity těch, kteří je vylepili,“ uvedl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. „Považuji za smutný fakt, že v českém národě se něco takového objevilo. Nemá to co dělat se svobodou slova,“ dodal ministr.

Zuzana Opletalová
tisková mluvčí MZV ČR