Tomáš Pokorný tráví většinu svého času připojený k internetu. Přes chytrý telefon si hledá důležité informace i na ulici, hraním online her si zase krátí čas při čekání na úřadech. Dosud musí za používání internetu platit svému mobilnímu operátorovi. „Používám placené připojení. Měsíčně mě vyjde i na několik stovek korun," vyčíslil Pokorný.

Situace se pro něj a mnoho dalších Brňanů může brzo změnit. Jak zjistil Brněnský deník Rovnost, radní největší brněnské městské části Brno-střed chtějí na hodně navštěvovaných místech ve městě zavést bezplatné bezdrátové Wi-Fi připojení k internetu. „Hledáme způsob, jak něco takového zajistit," potvrdil radní pro legislativu a informatiku Svatopluk Bartík.

Podíl firem

O tom, jak přesně bude připojení fungovat a kdy ho lidé začnou využívat, zatím příliš mluvit nechtěl. „Nedokážu odhadnout, jak rychle můžeme Wi-Fi zprovoznit. Záleží na tom, jaké možnosti nám firmy, které to dostanou na starost, nabídnou," vysvětlil Bartík. Podle něj je zatím pořád možné, že o provoz bezdrátového připojení se nakonec postará sama městská část.

Na kolik peněz městskou část zavedení Wi-Fi na veřejných místech přijde, zatím také není jasné. „Cenu za poskytnutí veřejných Wi-Fi přístupových bodů je složité určit bez přesnějšího zadání, jako je rozloha, účel a rychlost připojení, nebo předpokládaný počet připojených lidí. Technicky nejde o příliš komplikovanou záležitost, obzvlášť pokud je v blízkosti dostatečně rychlé připojení," prohlásil mluvčí společnosti UPC David Frodl. Firma poskytuje internetové připojení.

Na facebookovém profilu radního Bartíka se několik lidí zapojilo do debaty o tom, která místa jsou pro připojení k internetu nejvhodnější. „Zvažuji lokality jako přednádražní přestupní prostor, přestupní část Joštovy ulice, Zelňák, nebo Dominikánské a Moravské náměstí," napsal Bartík.

Podobné nápady mají i Brňané. „Přimlouvám se například za Jakubské náměstí nebo nemocnice, kde lidé často čekají, než přijdou na řadu," navrhl Pokorný.

Radka Novotná, která je na mateřské dovolené s tříletou dcerou, si zase přeje, aby bezdrátový internet fungoval na větších dětských hřištích. „Když si dcera hraje s kamarády, mám čas přečíst si na internetu například zprávy nebo se podívat, jaké bude počasí. Bezdrátové připojení bych proto rozhodně využívala," sdělila Novotná.

V parcích a kolem laviček by bezdrátové internetové připojení uvítal i starosta Brna-středu Martin Landa. „Zdá se mi to jako výborný nápad," poznamenal.

Pokrytí centra Brna bezdrátovým internetem se líbí i opozičním zastupitelům Brna-středu. „Podobný návrh jsme měli v minulém volebním období ve volebním programu i my. Bývalý starosta Libor Šťástka pak před komunálními volbami Wi-Fi zavedl na náměstí Svobody," připomněl Bohumil Straka z TOP 09.

Náměstí za měsíc

Doplnil, že je možné některé z brněnských náměstí pokrýt bezdrátovým internetem zhruba za jeden až dva měsíce. „Pokud půjde o komplexnější pokrytí, tak si myslím, že za čtvrt roku by mohlo být vše hotové," odhadl Straka.

Bezplatný bezdrátový internet na brněnském náměstí Svobody mohou lidé využívat od loňského září. „Na projektu jsme loni spolupracovali s technickými sítěmi, které už měly vybraného partnera. Brno-střed to nic nestálo," nastínil bývalý starosta Šťástka.

Podle něj bude jenom dobře, pokud další místa s bezplatným internetovým připojením přibudou. „Když bude Wi-Fi všude, nastane ideální stav," myslí si bývalý starosta.