Podle primátora Romana Onderky se město chce zaměřit především na zkvalitnění infrastruktury, ale také technického zázemí, které poslouží rozvoji cestovních ruchu. „Vybraná místa na přehradě budou atraktivnější jak pro turisty, tak pro Brňany," konstatoval Onderka.

Zakázka, kterou Brno ve středu vypsalo, počítá s úpravami čtyř míst. Okolí Rakovecké zátoky, Sokolského koupaliště, Kozí horky a Rokle. Město za ni zaplatí čtrnáct milionů korun. „Dodáme hygienické vybavení, stávající rekreační a sportovní prvky rekonstruujeme a doplníme o několik nových. Jejich používání bude zdarma. Díky tomu snad turisté stráví v okolí přehrady delší dobu než dosud. V současnosti totiž nemá potřebné zázemí dostatečnou kapacitu," řekl primátor.

Lidé úpravy přehrady vítají. „Myslím, že si to zaslouží. Čistila se za strašné miliony, ale okolí je na úrovni konce osmdesátých let. Koše bývají v létě přeplněné a parkoviště jsou plná aut," řekl Pavel Dvořák.

S fotopastmi

Podle starosty Bystrce, kde přehrada leží, Vladimíra Vetchého, se chystá náprava i v tomto ohledu. „Už před letošní sezonou jsme doplňovali několik kontejnerů a na současném projektu jsme s městem spolupracovali. Chodili jsme kolem přehrady a tipovali, kde je třeba co přidat. Navrhli jsme jak místa, kde je vhodné doplnit občerstvení, tak nové kontejnery. Je ale nutné také zabezpečit, aby tam lidé nevyhazovali, co nemají. Proto domlouváme s městskou policií umístění fotopastí," uvedl Vetchý.

Dodal, že parkování město vyřešit nedokáže. „Nelze počítat s tím, že na přehradu každý dojede autem. Od toho tu je hromadná doprava. My se snažíme prosadit, aby jezdily autobusy kolem přehrady o prázdninách častěji a lidé mohli alespoň až k Rokli dojet v brněnském tarifním pásmu," řekl starosta.

Přístaviště za 10 milionů

Novinky na přehradě chystá i dopravní podnik, který tam provozuje lodní dopravu. „Plánujeme stavbu nového přístaviště v zastávce Hrad Veveří. Bude bezbariérová a napojí se na dřevěnou lávku pod hradem. Stát bude deset milionů. V současné chvíli řešíme administrativní záležitosti projektu," řekla mluvčí podniku Linda Hailichová. Další novinkou podle ní má být i možnost spojit lodní jízdenku nejen se vstupenkou na hrad či do zoo, ale i dalšími výhodami. „Umožní nám to nový tarif," řekla.

Investice chystá i správce nádrže. „Za tři miliony opevníme břehy na Kozí Horce. Plánujeme také zpevnit dvě stě metrů pravého břehu pod tělesem hráze. Tam se cena vyšplhá na pět až sedm milionů," sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Dodala, že pokračovat bude i čištění přehrady. V květnu se opět na hladině objeví provzdušňovací věže a vodohospodáři spustí dávkování síranu železitého.