V Památníku Leoše Janáčka v domku na zahradě Chleborádovy vily v Kounicově ulici je málo místa. „Proto si muzeum musí pronajímat prostory pro badatelnu a archiv ve vile. Nájem je však dost vysoký," sdělila náměstkyně muzea Eva Pánková.

Proto se chce oddělení dějin hudby přestěhovat do vlastního a muzeum si vyhlédlo sousední park. V nové budově odborníci lidem představí tvorbu Janáčka i dalších skladatelů. Návštěvníci tam například uvidí historické hudební nástroje.

Nápad už ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner spolu se zástupci dalších janáčkovských institucí představil vedení Brna. „Tuto iniciativu vítáme a podporujeme," uvedl náměstek primátora pro kulturu Matěj Hollan. Pozemek patří Brnu, a tak vše závisí na rozhodnutí politiků. Konkrétní krok ještě neudělali. Hollan si myslí, že budova se na místo hodí. „Samotný památník je malý a nové muzeum místo vhodně dotvoří," zdůvodnil Hollan.

Některým lidem se zrušení parku nelíbí. „Proti hudebnímu muzeu nic nemám. Proč ale nekoupí nějakou budovu? V centru je málo zeleně a je škoda o ni přijít," myslí si Brňan Jiří Krátký.

Do brněnského hudebního archivu se sjíždí i mnoho badatelů ze zahraničí, protože vlastní řadu jedinečných materiálů. „Loni jsme měli čtyři stovky badatelských návštěv. Někdy jich je až sedm set," zdůraznila vedoucí archivu Simona Šindlářová. To je nejvíc ze všech oddělení Moravského zemského muzea.

V Chleborádově vile však mají zájemci k dispozici jen šest studijních míst. „Museli jsme spustit rezervační systém, abychom se zvládli vypořádat s velkým zájmem," vysvětlila Šindlářová. Právě v nové budově výzkumníci najdou odpovídající zázemí.

Projekt podporuje i brněnská Nadace Leoše Janáčka. „O tom, že si Brno zaslouží moderní hudební muzeum, se mluví už několik desítek let. Jsme pro všemi deseti," ujistila ředitelka nadace Eva Drlíková. Podle ní nové muzeum pomůže nejen propagaci Janáčka, ale zviditelní celé město. Ve světě je totiž skladatelovo dílo dobře známé. „Cizinci znají Janáčka často lépe než Brňané," poznamenala Drlíková.

Nadace pravděpodobně na stavbu přispěje. Většinu peněz chce Moravské zemské muzeum získat z dotací.

Město plánuje i další budovu, která je se slavným hudebníkem spjatá. Jde o Janáčkovo kulturní centrum mezi Veselou a Besední ulicí v Brně. V únoru tam dělníci začali stavět podzemní garáže pro dvě stě aut za čtvrt miliardy. Zatím však není jisté, jestli nad nimi koncertní sál pro brněnskou filharmonii skutečně vyroste. Jeho stavba by stála půl miliardy až sedm set milionů korun.