Při cestě do brněnské zoo plánoval za jízdenku v tramvaji zaplatit kartou. Nakonec ale Martin Václavík jel i s rodinou několik zastávek na černo. Terminály ve voze totiž nefungovaly. „Našel jsem si informace o bezkontaktní platbě. V šalině jsem však zjistil, že jsou všechny automaty mimo provoz,“ postěžoval si. Nebyl jediný. Systém brněnský dopravní podnik doladil za pochodu.

Za první týden bezkontaktních plateb si cestující pořídili přes pětadvacet tisíc jízdenek. Někteří ale měli smůlu. „S pár validátory byl problém. Systém je velmi složitý a stále opravujeme drobné nedostatky,“ vysvětlila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková,

Automat platební kartu sejme do vzdálenosti čtyř centimetrů. „Zatím se ozval jeden člověk, který si nechtěně pípnul. Systém transakci nedokončil, ale doporučuji, aby se cestující vyhnuli příliš těsnému kontaktu kabelky nebo batohu s validátory,“ poradila mluvčí.

Spodní část ulice Údolní v Brně.
Oprava zbytku Údolní: bez nového přechodu. Auta dostala přednost před chodci

Pokud ale přeci jen terminál platbu započítá, vlastníkovi elektronické šalinkarty se peníze stejně neodečtou.

Pohodlněji se nyní jezdí třeba Brňance Markétě Dluhošové. „Je to nejjednodušší způsob kupování jízdenek. Ne u každé zastávky je trafika nebo automat. Spoustě lidí platba kartou cestování hromadnou dopravou určitě usnadní. Návod na ni je navíc snadný,“ poznamenala.

Souběžně s novinkou v Brně také společnost Kordis, která koordinuje dopravu v Jihomoravském kraji, spustila internetový obchod. Tam si cestující pořídí elektronickou předplatní jízdenku, která je spojená s kreditní kartou. „Nabídku spojenou s novým eshopem využilo několik desítek cestujících. Zatím mám pocit, že systém funguje spolehlivě, i když jej dolaďujeme. Nejedná se o problémy, spíše o nedorozumění,“ zmínil ředitel firmy Jiří Horský.

OSOBNÍ ŘEŠENÍ

Dodal, že lidé v případě potřeby mohou vzniklé komplikace řešit i osobně. „Nově jsme zřídili kontaktní centrum v podchodu brněnského hlavního nádraží a od středy budeme také na břeclavském nádraží,“ uvedl.

Hasiči. Ilustrační fotografie.
Při svařování chytlo odsávání. Požár v brněnské výrobní hale vyhnal 50 lidí

Z bezkontaktní platby Jihomoravané podle Michala Teubnera z Komerční banky nemusí mít strach. „Jsou velmi bezpečné. Proti případnému zneužití klienta chrání podmínky ze smlouvy k platební kartě i celá řada opatření na straně banky,“ ujistil.

Na webu Pípni a jeď se zájemci dozví také třeba kdy je nutné kartu přiložit, kolik zaplatí a co dělat, když přijde revizor.

Nákup platební kartou a eshop

• Systém funguje od prvního července letošního roku.
• Cestující najdou terminál u dveří ve všech vozech městské hromadné dopravy.
• Několik validátorů v prvním týdnu nefungovalo. Zaměstnanci dopravního podniku již pracují na nápravě.
• Novinkou je také internetový obchod společnosti Kordis, kde lidé koupí předplatní jízdenku.
• Ta bude spojena s jejich kreditní kartou.

IVA KOVAČIČOVÁ
KLÁRA VAŠÍČKOVÁ