Na vodu lodě vyplují, jakmile rozmrzne led na celé přehradě. „Budou to zatím jen zkušební jízdy. Plavby pro cestující začnou až 14. dubna,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová. Dodala, že letos, ke čtyřem moderním lodím, které převážely cestující už loni, přibudou dvě nové.

Sezona začne křtem první z nich. Loď dostane jméno Dallas. Křtu se zúčastní americký velvyslanec a brněnští rodáci, kteří žijí v Dallasu. Druhá nová loď dostane jméno o týden později. Ponese jméno Stuttgart. „Cena jízdného letos zůstává na patnácti korunách za plavební úsek,“ dodala Škrancová.

Studentka Petra Jurková se na jízdu po přehradě těší. „Škoda, že lodě vyplují až v dubnu. Počasí je vhodné už týden,“ myslí si Jurková. Začátek sezony však kromě ledu komplikuje rozestavěná cesta u přístaviště. „Provozovatel jedné z restaurací chce poblíž nástupiště umístit vyřazený parník Veveří,“ vysvětlila Škrancová.

Ve staré lodi bude restaurace a muzeum lodní dopravy. „Z historických parníků na vodě zůstane jen loď Brno. I tu ale budeme používat, jen když bude potřeba posílit spoje, nebo když bude mít některá z dalších lodí poruchu,“ uvedla Škrancová. Problém je podle ní například v tom, že loď Brno na rozdíl od těch nových není bezbariérová. Přehradu bude i přesto brázdit minimálně do roku 2014, kdy jí vyprší technická.