Na brněnském učilišti v Charbulově ulici má Halasová každý druhý týden praxi, při které asi sedm hodin denně peče různé druhy pečiva a vánočky. „Musíme ale zvládat i technické věci. Učíme se třeba, jak se ručně zadělává těsto na chleba. Měli jsme i předmět odborné kreslení, kde jsme kreslili rozkrojený chléb," popisuje dívka. Studentům podle ní kreslení pomáhá ve správném modelování bochníku.

První soutěž si studenti vyzkoušeli na veletrhu včera. Pekli rohlíky a chleba. Tříčlenná porota hodnotila především, jak pečivo vypadá, chutná a voní. „Na soutěž jsem se nijak připravovat nemusela," říká studentka.

Dnes ji čeká klání v pletení vánoček. Na něj už trénovala. „Pekla jsem doma a měřila jsem si čas. Jednu vánočku zvládnu uplést do minuty," chlubí se Halasová. Myslí si však, že na výhru její čas nestačí. Má totiž velkou konkurenci.

Doma peče kromě vánoček i buchty a dorty. „Příbuzní vždy řeknou, co jim mám upéct. Už jsem dělala dort ozdobený květinami, šmouly či tučňáky," vzpomíná studentka. Podle ní je nejdůležitější fantazie a zručnost.

U pečiva je zase klíčové hlídat, aby těsto nevykynulo moc. „Buchta nebo rohlík pak nechutná tak, jak má," říká. Nejraději dělá rohlíky makovky, které se namáčí do máku nebo jiných semínek.

K práci ostatních umí být kritická. „Když jdu do obchodu, hodnotím pečivo i zákusky. Občas nechápu, co to pekaři vytvořili," říká.

LENKA ONDRYSKOVÁ