Rakovina tlustého střeva je onemocnění, které se plíží pomalu a nenápadně, poté ale rychle zabíjí. Pomáhá jen včasná prevence. Na to od pátku až do soboty upozorňují odborníci na čtvrté mezinárodní konferenci Evropských dnů kolorektálního karcinomu. Letos ji navštívili zástupci osmnácti států, loni jich bylo sedmnáct.

Akci před čtyřmi lety v Brně založil poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc s ředitelem brněnského Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity Ladislavem Duškem. „Konferenci soustřeďujeme do Brna právě proto, že je centrem české onkologie. Letos se zaměříme na analýzu výsledků prvního ročníku projektu takzvaného adresného zvaní občanů, který díky konferenci vznikl," přiblížil Poc.

V Jihomoravském kraji pozvaly loni pojišťovny na kontrolu téměř 167 tisíc lidí. Na vyšetření přišlo čtrnáct procent z nich, tedy víc než třiadvacet tisíc pacientů. To je největší podíl ze všech screeningů v Jihomoravském kraji. Lékaři u nich našli 466 nádorů. Přitom většina nálezů nabízí úplnou či velmi vysokou šanci na vyléčení. Zvaní jsou lidé nad padesát let, kteří dosud preventivní vyšetření nepodstoupili. Kromě rakoviny tlustého střeva zvou pojišťovny taky na screening rakoviny prsu a děložního hrdla.

Projekt adresného zvaní si pochvaluje i ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík. „Díky tomu, že se nám v poslední době daří nádory zachytit včas, se soustřeďujeme i na méně násilné metody léčby," uvedl.

Odborníci také upozornili na dlouhé čekací doby na vyšetření. Zatímco v Nizozemsku lidé čekají nanejvýš patnáct dní, v České republice i tři měsíce.

Prevenci rakoviny si jako hlavní cíl programu stanovilo i ministerstvo zdravotnictví. „V České republice každoročně nově diagnostikujeme sedmasedmdesát tisíc nových případů rakoviny a téměř osmadvacet tisíc lidí na ni umírá. Zmíněný program prevence má v plánu tato čísla snížit. Česká republika totiž patří k zemím, které jsou nádorovými onemocněními zatížené nejvíc," shrnul ministr Svatopluk Němeček.

Rozpočet projektu je 107 milionů korun, přičemž pětaosmdesát procent zaplatí Evropská unie.

V souvislosti se zvyšujícím se počtem onemocnění střev se v pátek ve Fakultní nemocnici Brno konala i akce Dej si střeva dohromady. Zájemci si zkontrolovali, jestli je jejich zažívání v pořádku. Návštěvu lékaře by neměli odkládat lidé, kteří často chodí na toaletu, hubnou, mají teplotu a bolesti břicha. Střevní záněty, mezi které patří Crohnova nemoc, postihují lidi do pětatřiceti let. Nemocných je v České republice dvaačtyřicet tisíc lidí, to je o dvanáct tisíc víc než před deseti lety.