Plýtvání silnými jmény. Tak hodnotí odborníci kandidátku sociální demokracie na jižní Moravě. Nejsilnější politickou stranu povede v kraji do předčasných parlamentních voleb předseda strany Bohuslav Sobotka.

Své lídry sociální demokraté představili včera večer. „S nejvyšší pravděpodobností povedu kandidátku v Jihomoravském kraji já. Jména lídrů příští týden potvrdí krajské výbory, které také sestaví kandidátní listiny," uvedl Sobotka. Dodal, že kandidátky chce mít strana hotové příští sobotu.

Na čelné místo se v kraji pravděpodobně dostane také první místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Respektuji právo předsedy strany zvolit si region, kde bude lídrem. Udělám maximum pro úspěch sociální demokracie ve volbách," komentoval včerejší rozhodnutí Hašek.

Ve volbách v roce 2010 přitom díky preferenčním hlasům Sobotku přeskočil. A to až z jedenáctého místa.

Opakování podobné situace může podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka oslabit Sobotkovu pozici ve straně. „Pokud Hašek výrazně přeskočí lídra, pomůže mu to, až bude strana řešit, kdo se stane její budoucí jedničkou. Ale Hašek už nemá takovou image jako před třemi lety. Uškodily mu spekulace ohledně pochybného titulu z vysoké školy ve Sládkovičově nebo kritika, že hromadí funkce," upozornil.

Hašek se k tomu, zda volby bere jako boj o post předsedy, nevyjádřil. „S Bohuslavem Sobotkou a Jeronýmem Tejcem vytvoříme nejšikovnější oranžový hattrick. Budeme se doplňovat," řekl jen.

Předseda poslaneckého klubu strany Tejc zůstává na jihomoravské kandidátce. Přitom právě o něm někteří členové strany spekulovali jako o lídrovi přímo v Praze. „Chci být opět jednička v Brně. Na kandidaturu v Praze jsem nikdy nedostal oficiální nabídku," řekl Tejc.

Podle Kopečka není strategické zvolit pro jeden kraj tři tak výrazné osobnosti. „Je to plýtvání. Z hlediska celkového výsledku strany to je nešťastné. Chápu, že Sobotka jako předseda nechtěl vést kandidátku v Praze, kde má strana dlouhodobě špatné výsledky. Ale zvláštní je, že si nevybral třeba Moravskoslezský či Ústecký kraj, kde naopak sociální demokracie mívá nadprůměrné výsledky," uvažoval politolog.

Na rozdíl od sociální demokracie Občanská demokratická strana osobnosti do čela kandidátky na jižní Moravě postrádá. Dokonce uvažuje o tom, že jako jedničku nasadí nestraníka. Exministra školství Petra Fialu z Nečasovy vlády. Potvrdil to jihomoravský předseda strany Jiří Kadrnka.

„Vím, že tuto možnost nevylučuje. Ale kandidáty se začneme zabývat v pondělí," řekl. Také ostatní strany kromě komunistů a hnutí ANO 2011 lídry doposud nemají. „Pokud volby skutečně budou 25. a 26. října, jak vyhlásil prezident Zeman, musí strany bez lídra hodně rychle začít něco dělat," upozornil politolog.