Budovy stavební fakulty byly od roku 1951 rozeseté po celém Brně a studenti museli přejíždět. „Fakulta stavební patřila k zakládajícím fakultám České vysoké školy technické Františka Josefa I. v Brně v roce 1899. Do roku 1911 sídlila na různých místech a poté se přesunula do nového sídla v ulici Veveří. V roce 1951 však převzala všechny budovy Vojenská akademie Antonína Zápotockého a dalších čtyřicet let měla fakulta katedry na různých místech v Brně," popsal historii stěhování školy rektor vysokého učení Karel Rais.

Po odchodu vojenské akademie byla budova neobyvatelná. „Dalo by se říct, že ji vybílili. Třeba dvůr byl úplně zdevastovaný. Projevily se ale i další komplikace, protože na vojenské akademii byli jen muži a v budovách tak nebyly dámské záchody," podotkl proděkan fakulty Miloslav Novotný.

Poslední etapa rekonstrukce začala v březnu 2011 a stála 420 milionů korun. Celou dobu se konala za plného provozu. „Studenti teď díky ní mohou využít například vodohospodářskou laboratoř nebo modely železničních kolejí a jeřábové dráhy v měřítku jedna ku jedné," vyjmenoval Novotný. Na stavební fakultě studuje letos 6523 studentů.

VÍCE ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST