Pavouk dostal jméno eresus moravicus, v českém překladu stepník moravský. Jeho největší populace žije podle všeho na Pálavě u Mikulova. „Je to hodně pravděpodobné, protože se jedná o jedno z nejteplejších míst v republice,“ řekl objevitel pavouka Milan Řezáč.

Arachnologové doposud znali jen příbuzné druhy tohoto pavouka. Středoevropského stepníka rudého a stepníka černonohého, ti ale nedosahují takové velikosti, nemají ani tolik jedu jako nedávno popsaný stepník moravský, který byl zařazen do Světového katalogu pavouků.

„Dá se určitě říct, že se jedná o jedinečný objev. Poprvé jsem si tohoto druhu všiml na jižní Moravě asi před osmi lety. Hodně dlouho ale trvalo, než jsem tento druh detailně popsal a přesvědčil některé skeptické kolegy, že se jedná o nález světového významu,“ uvedl Řezáč.

Případný střet s tímto druhem pavouka v přírodě není příliš reálný, protože žije v norách. Hrozbu pro člověka navíc představuje jen samička, sameček totiž nekouše. „Ale slyšel jsem o dítěti, které po kousnutí tohoto pavouka zemřelo,“ upozornil na nebezpečí Řezáč.

Jak poznáme stepníka moravského? Samičky, které jsou větší, se vyznačují oranžovočervenou barvou. Menší samci výstražným červenočerným zabarvením.