Kdy a kolik nemocnice dostanou, zatím není jisté. „Peníze se vypočítají podle takzvaných lůžkodnů, tedy podle vytížení lůžek," vysvětlila mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Šárka Urbánková. Ministr slíbil i nahrazení ztráty za uplynulé měsíce. „Na skutečnost si ale musíme počkat," poznamenala Urbánková.

S opatrností zatím vyčkává i ředitel Vojenské nemocnice Antonín Vodák. „Každé peníze, které putují do zdravotnictví, jsou potřebné a vítané. Ale od toho, že vláda něco schválila, do chvíle, kdy skutečně něco dostaneme, je ještě dlouhá cesta. Už jsem slyšel tolik slibů, že je předčasné se radovat," je skeptický Vodák.

Ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal ale doufá, že peníze dostanou. „Věřím, že sliby se dodržují," řekl.

Kompenzaci za zrušené poplatky by uvítala i Fakultní nemocnice Brno. V šestimiliardovém rozpočtu tvořily peníze z poplatků zhruba dvaačtyřicet milionů korun ročně. „Každý příjem je důležitý. Tyto peníze nám chybějí. Využívali jsme je třeba k doplnění ztrát za zvýšenou DPH," upozornila mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Méně potíží má Masarykův onkologický ústav. „Likvidační to pro nás není. Nejde zas o tolik peněz, abychom se nevyrovnali s jejich ztrátou," ujistila mluvčí Zuzana Joukalová. Loni na poplatcích vybrali necelých deset milionů. Opravili za ně koupelny na pokojích pacientů, pořídili polohovací pomůcky proti proleženinám, infuzní pumpy nebo lavice do čekáren.

Poplatek sto korun za den v nemocnici zrušil loni na podzim Ústavní soud společně s úhradovou vyhláškou. V Brně tvořily tyto peníze zlomek příjmů. Pro některá zdravotnická zařízení na jihu Moravy ale představovaly až tři procenta rozpočtu.

Peníze, které chce ministr nemocnicím poslat, převede zčásti ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Navíc plánuje od ledna 2015 zrušit třicetikorunový poplatek za ambulantní návštěvu lékaře a za recept. „Zůstane jen devadesát korun za návštěvu pohotovosti," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll.

Placení za pobyt v nemocnici řeší i okolní státy. Na Slovensku zrušili poplatek ve výši necelých padesát korun v roce 2006. Němci platí deset euro za den po dobu nejvýše osmadvaceti dní, děti mají pobyt zdarma. V Rakousku se výše poplatku liší podle spolkové země a typu nemocnice.

peníze z poplatků

roční rozpočet/peníze za rok z poplatků za pobyt:

Fakultní nemocnice Brno:

6 miliard/42 milionů

Fakultní nemocnice u sv. Anny

3,5 miliardy/22,3 milionů

Masarykův onkologický ústav:

1,5 miliardy/10 milionů

Úrazová nemocnice:

450 milionů/5 milionů

Vojenská nemocnice:

450 milionů/6 milionů

Nemocnice Milosrdných bratří:

400 milionů/10 milionů