Po parném týdnu plném ostrého slunce přijde na jižní Moravu alespoň na několik dnů ochlazení. „Bude pouze přechodné a lidé ho zaznamenají především v pátek a v sobotu. Dnes teploty vystoupí pouze na dvaadvacet až šestadvacet stupňů celsia, v sobotu pak budou maxima okolo pětadvaceti stupňů. V neděli se pak začne znovu oteplovat,“ uvedl Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ochlazení přinesla studená fronta, která zvolna postupuje přes Moravu k východu. Počasí by mělo být téměř bez deště. „Dnes se mohou objevit pouze místní přeháňky, bouřky budou vyjímečně. O víkendu srážky nebudou vůbec nebo jen zcela ojediněle,“ potvrdil Martan.

Z počasí mají radost především lidé, kteří v sobotu nastoupí v historických kostýmech vojáků třicetileté války na prudké svahy Špilberku. „Pohybovat se v mokrém terénu je skutečně problém. A pokud člověku naprší na pánvičku se střelným prachem, moc toho z muškety nenastřílí,“ usmál se účastník bitvy v roli kapitána Tomáš Anderlík.