Sedmipatrový komplex vyroste v Kolejní ulici pod Palackého vrchem naproti podnikatelské fakulty. Obsadí tak zhruba šest tisíc čtverečních metrů na území bývalých zahrad. „Budova bude určená pro umístění všech pracovišť fakulty výtvarných umění, které se v současné době nacházejí v nevyhovujících dvou objektech na území města," uvedla mluvčí univerzity Jitka Vanýsková.

Stavba? Za rok

Dosavadní sídla fakulty v Rybářské a Údolní ulici k výuce poslouží ještě nejméně dva roky. „V případě, že budou v druhé polovině roku 2014 pokračovat projekční práce na přípravě této budovy, lze předpokládat, že se výstavba zahájí v druhé polovině roku 2015," upřesnila mluvčí vysoké školy.

Stavba za tři sta milionů korun má trvat jeden a půl roku. Kromě výukových prostor a kanceláří uvnitř vznikne také archiv, datový sál a místnosti pro pořádání výstav. Úpravy se dočká také okolí fakulty, které podle mluvčí naváže na rozvíjející se kampus univerzity pod Palackého vrchem.

Přesun do nového vítá například Petra Jirková, která se chce o studium na fakultě příští rok ucházet. „Ve škole jsem se byla letos podívat a stav obou domů mě docela zarazil. Interiér je zastaralý a nevzhledný. Jestli se na školu dostanu, doufám, že se nových prostor dočkám," řekla Jirková.

Co se stane s dosavadními areály fakulty, zatím zůstává otázkou. „O způsobu naložení se současnými budovami rozhodne vedení Vysokého učení technického v Brně pravděpodobně až v době, kdy se výstavba nové budovy nachýlí ke konci," sdělila Vanýsková.

Osud domů není lhostejný ani některým Brňanům. „Věřím, že mnoho lidí ani neví, že ta hrůza v Údolní ulici je škola. Připomíná to z venku spíš squat, který má každou chvíli spadnout. Snad ho taky opraví a nebude dál chátrat," míní například Ondřej Maňák.

Potíže se soutěží

Stavba měla původně začít už na konci tohoto roku. Plány ale zkomplikovala kritika vypsané soutěže o návrh stavby, kterou loni v lednu vznesla Česká komora architektů. Soutěž označila za neregulérní například kvůli nejasnému poměru a odbornosti závislých a nezávislých členů poroty. „Neregulérnost znamená, že se soutěže nemůžou zúčastnit certifikovaní architekti komory, kterých je tři a půl tisíce. Mohli by kvůli tomu přijít o své osvědčení. Škole by pak hrozilo, že ji navrhne někdo nezkušený," vysvětlila mluvčí komory Zuzana Hošková.

Univerzita proto soutěž loni v červnu zrušila. „Nedosáhli jsme dostatečné konkurence," sdělil tehdy kvestor vysokého učení technického Vladimír Kotek. Za autora návrhu pak v nové soutěži škola vybrala brněnskou společnost 1. Černopolní. Její jednatel je architekt a člen komory Jozef Kubín.

TOMÁŠ KREMR