Podle koordinátora petice za záchranu brněnského podchodu Tomáše Uhera bylo vyklizení stánků předčasné. „Projektová dokumentace měla být připravena ke konci minulého roku, tak jako byl stanoven termín pro vyklizení prostor pod hlavním nádražím, aby mohlo hned dojít na samotnou realizaci rekonstrukce. Nyní je zřejmé, že po dobu minimálně tři čtvrtě roku bude podchod prázdný a město přichází o příjmy z pronájmů,“ sdělil Uher.

V části podchodu pod hlavním nádražím v Brně už nejsou stánky kvůli plánované rekonstrukci. Foto únor 2022.
Vyklizený podchod pod hlavním nádražím v Brně: Předčasné, zlobí se prodejci

Proměna první části podchodu do stylu obchodní pasáže potrvá zhruba šest měsíců. „Se zhotovitelem projektové dokumentace jsme již podepsali smlouvu a termín pro její dokončení je plánován na září letošního roku. První etapa rekonstrukce bude zahájena v posledním kvartálu letošního roku. Detaily budou známy po výběru zhotovitele,“ ujistil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Důvodem pro odstranění dotčených stánků k poslednímu dni minulého roku bylo končící stavební povolení. „Pokud by se mělo pokračovat v činnosti, musel by vlastník tedy Brněnské komunikace požádat o povolení. Je však otázkou, zda by byl jeho zisk pravděpodobný, a to vzhledem k aktuálním zákonným normám například hygienickým. Další provoz těchto stánku by tedy byl nelegální,“ je přesvědčený mluvčí.