Podle Pavla Reicha ze sdružení Samostatný jih je poslední kapkou návrh aktualizace připravovaného územního plánu. „Brno do ní zařazuje všechny kontroverzní stavby proti kterým jsme protestovali," upozornil Reich.

Město podle něj lidi z jihu Brna podvedlo. „Územní studii zadalo s tím, že už v zadání je napsáno, že se má řídit stávajícím územním plánem. A že se jím má řádit také autor posudku ke studii. Pak je zřejmé, že taková studie nemůže přinést nic nového oproti předchozímu stavu. Je to úmyslný podvod," zdůraznil Reich.

Jeho sdružení nyní zvažuje minimálně dvě varianty řešení, pokud se nakonec s Brnem přeci jen nedomluví. „Pokud zástupci města potvrdí, že územní studii takto chtějí, není se o čem bavit. Musíme se sejít a probrat co dál. Referendum je jedna možnost," uvedl Reich.

Představitelé města nesouhlasí s tím, že Brno sliby neplní. „Územní studii jsme několikrát veřejně projednali a vypořádali připomínky. Jednání o ní se zúčastnili jak zástupci sdružení Samostatný jih, tak sdružení Pěkný jih. Ale samozřejmě se úplně ve všem vyhovět nedá," řekl náměstek brněnského primátora pro územní plánování Ladislav Macek.

Ochotu města zdůraznil také majetkový náměstek Oliver Pospíšil, který vede hlavní jednání s nespokojenci. „Usilovně se snažíme hledat řešení. Je ale otázka, jak ji někteří lidé ocení. Některým se těžko zavděčíte. I to, jak jim vycházíme vstříc má své hranice. Některá z témat například nelze řešit v horizontu několika málo let," upozornil Pospíšil.

Nespokojenci vedle referenda uvažují i o další možnosti, jak dosáhnout svého. „Referendum je moc náročné na peníze a čas. Uvažujeme proto o soudním napadení statutu města. Ten určuje například rozdělení městských částí. To je nespravedlivé," řekl Reich. Dodal, že vadí nerovnost lidí u voleb, kdy lidi z Dolních Heršpic a Přízřenic přehlasují ti ze zbytku městské části Brno-jih.

Podle náměstka Pospíšila ale lidé z jihu s podobnou žalobou moc šancí nemají. „Rozdělení Brna na městské části je dědictví devadesátých let a rozhodnutí samosprávy. Nejsem si jistý, že je soudně přezkoumatelné," ře­kl.

Opakování neúspěšného referenda ze září roku 2010 je podle Reicha pravděpodobné až příští rok. „Minule bylo před volbami a osvědčilo se to. S politiky se dalo mluvit," řekl. Dodal, že jeho sdružení nyní osloví podobně nespokojené kolegy z ostatních částí Brna s nabídkou koordinace případných snah o odtržení. Tam ale zatím moc šancí nemá. „O osamostatnění jsme dost mluvili dříve. Nyní se ale zatím snažíme předejít stavbě průmyslové zóny právními prostředky.," uvedla Hana Kašpaříková ze sdružení Čisté Tuřany. Myšlenky na odtržení odmítla také Eva Slavíková ze Sdružení za rozvoj Ivanovic bojujícího proti stavbě dalších obchodních domů v této městské části.